• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Пригответе се за есента: 3 златни правила за добър имунитет

Пригответе се за есента: 3 златни правила за добър имунитет

/КРОСС/ Есента е сезонът на родителските притеснения. Децата тръгват на градина и училище, времето е променливо и болестите започват. Безкрайни хреми, кашлици, температури, отсъствия от работа...

Търсят се лекарства и добавки за стимулиране на имунитета, за да не боледуват децата.

А такива ги има стотици с обещания на безоблачен живот. И с отличен ефект, предимно финансов за производители и фармацевти. Родителите трябва да знаят, че здравото дете не се нуждае от никакви лекарства за имунитета.

Защото от истински вроден имунен дефицит страдат едва 1-2% от децата. За такъв подозираме, ако до 1-годишна възраст детето е боледувало примерно от 3 пневмонии, 2-3 пъти от отити, много ангини и т.н. Тези случаи са обект на специално изследване и лечение от имунолог.

Нормално е малките деца да боледуват, когато тръгнат на детска ясла и градина, техният имунитет е незрял, имунната система не се е срещала с толкова много вируси и бактерии и болестите започват.

За съжаление, няма вълшебно хапче, което да реши проблема.

Нещо повече, стотиците рекламирани продукти могат и да са опасни. Повечето не са регистрирани като лекарства и нямат съответния контрол на състава и безопасността.

А и ако прекаляваме с тях, може да навредим сериозно на детето - имунната система свиква да се справя само с помощ, или така да се обърка, че да си докараме автоимунно заболяване. Затова по-доброто решение е да подпомогнем имунната система да се справя сама.

Добрият сън и ранното лягане гарантират здраве! През детството се полагат основите на здравето, това е и периодът с най-бърз растеж на организма. Хормонът на растежа се синтезира около полунощ, но след 2-3 часа сън. Тоест, ако детето си легне след 21:00 часа, този синтез е нарушен. Неслучайно старите хора казват „спи, за да пораснеш" и „сънят е здраве".

Недостатъчният сън означава липса на възстановяване, изнервено, уморено дете и податливо на болестите. Защото вирусите търсят точно това - подходящ терен, за да атакуват. А когато се комбинират трите причини - лошо хранене, стрес и недостатъчен сън, тяхната задача се улеснява значително.

Намалете стреса! Колкото и странно да звучи, децата също са подложени на стрес, особено когато тръгнат на ясла или градина. Нов ред, дисциплина, откъсване от родителите, среща с нови микроби. Подгответе детето за новата емоция, заведете го да опознае обстановката предварително, запознайте го с персонала.

И най-важното, то трябва да е сигурно, че не е изоставено от родителите си. Спокойно обяснете целта на посещението, кога ще го вземете и т.н. Избягвайте стресовите ситуации и в семейството - кавги, напрежение, неглижиране на детето...

Здравословното хранене е в основата на добрия имунитет.

Не е необходимо да се изпада в крайности и търсене на суперхрани. Достатъчно е рязко да се ограничат доказано вредните храни - безалкохолни, сокове от кутии, компоти, колбаси, сладкиши, вафли, бонбони... Все любими храни пълни с оцветители, консерванти, овкусители, много захар и други вещества, непознати в природата.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.