• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Честото боледуване формира имунитета

Честото боледуване формира имунитета

/КРОСС/ Честото боледуване на детето от настинки според всеки родител е причина за безпокойство, ходене на лекар и продължително лечение, съобщи "Труд бг". За всяка баба това е безспорно основание за засилено хранене, както и за категорично табу върху отворените прозорци. С една дума, често боледуващото дете е сериозен проблем за цялото семейство. Наистина ли е така и какво точно значи „често боледуващо"?

Според някои статистики това означава детето да се заразява от вирусни инфекции 4 и повече пъти в годината, когато е до 1 година, 6 и повече пъти между 1 и 3 години, 5 и повече пъти между 3 и 5 години, 4 и повече пъти от 5 години нагоре. Според други за дете, което посещава детска градина или училище, а също така играе на детски площадки, е абсолютно нормално да прекарва вирусни инфекции от 6 до 10 пъти в годината. Това дори е полезно в известен смисъл. В края на краищата, всеки път, когато се справя с някоя инфекция, имунитетът на детето става все по-силен. Всъщност, така се формира.

Честотата на вирусните инфекции зависи пряко от това колко интензивно вие и вашите деца сте в контакт с други хора и други бебета. В крайна сметка всяко човешко тяло е носител на огромно количество вируси и бактерии, които непрекъснато обменяме по време на комуникация. Да живееш в мегаполис, да водиш активен начин на живот и да не боледуваш често е почти невъзможно. Важно е просто да промените самото отношение към това обстоятелство: честото боледуване за деца на възраст 1-10 години не е страшно, това е нормално в днешните градски реалности.

С порастването имунитетът на бебето ще стане по-силен и често боледуващото дете ще се превърне в здрав тийнейджър. Колкото по-големи стават децата, толкова по-рядко боледуват. Важното е не колко често се разболяват, а колко бързо оздравяват. Ако всяка вирусна инфекция протича без усложнения и преминава без следа за около 7-8 дни, тогава родителите просто нямат причина за безпокойство.

Обикновено стандартната вирусна инфекция при дете трябва да изчезне сама, когато се създадат определени условия, приблизително за 6-7 дни. Тези условия означават: по време на боледуването детето да получава много течности; да яде, когато самичко поиска; да бъде в стая с температура на въздуха не по-висока от 19 градуса (разбира се, трябва да бъде топло облечено) и влажност около 55-65%.

Ако тези прости условия са изпълнени, тогава, като правило, бебето не се нуждае от никакво лечение с лекарства (с изключение на употребата на антипиретици, когато температурата е над 38 градуса). След 5 дни от момента на инфекцията тялото му ще произведе самостоятелно такова количество интерферони (защитници на клетките), че те сами ще победят болестта, независимо дали давате на детето допълнителни антивирусни лекарства или не. Ето защо много педиатри настояват, че по време на вирусна инфекция без усложнения не трябва да се бърза с лекарствената терапия.

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.