• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

НАП Бургас напомня: ползваме данъчно облекчение за деца с подаване на годишна данъчна декларация до 3 май

НАП Бургас напомня: ползваме данъчно облекчение за деца с подаване на годишна данъчна декларация до 3 май

/КРОСС/ Скок на желаещите да ползват данъчното облекчение за деца и за деца с увреждания отчитат от НАП Бургас. Причината е новият, над 20 пъти по-висок размер на данъчната отстъпка в сравнение с предходните години. Хиляди са вече тези, които са получили  възстановения си данък. Това е станало възможно след подаване на декларация до работодателя по основен трудов договор в срок от 30 ноември до 31 декември 2021 г.

От приходното ведомство в морския град напомнят, че който не е направил това по този начин, може да ползва данъчно облекчение за деца и чрез подаване на годишна данъчна декларация. Това обаче трябва да стане не по-късно от 3-и май 2022 г., когато изтича крайният срок на данъчната кампания за обявяване на доходите за 2021 година и заплащане на дължимите данъци. Паричните суми ще бъдат възстановени след проверка от приходната агенция в срок от един месец след подаването на декларацията.

От началото на годината 4,6 млн. лв. вече са възстановени от НАП Бургас на 8690 лица, които са ползвали облекчението за деца чрез подаване на годишна данъчна декларация. За същия период на миналата година облекчението са ползвали 720 лица, на които е възстановен надвнесен данък за малко над 85 000 лева.

За да ползва данъчните облекчения физическото лице (включително едноличен търговец) трябва през 2021 г. да е получавало доходи, облагаеми с годишни данъци (данък върху общата годишна данъчна основа или данък върху годишната данъчна основа за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец). Хората без доходи или само с необлагаеми такива като обезщетение за майчинство например, както и само с доходи, облагаеми с окончателен и/или патентен данък, не могат да се възползват от облекченията, но това може да направи другият родител, допълват от НАП Бургас.

За тази година сумите, с които е възможно да се намали общата годишна данъчна основа при ползване на данъчно облекчение за деца са: 4500 лв. за едно дете, 9000 лв. за две деца и 13 500 лв. за три и повече деца, като родителите получават съответно до 450 лв. за едно дете, до 900 лв. за две и до 1350 лв. за три и повече деца.

Нови, по-високи данъчни облекчения ползват и родителите на деца с увреждания. За отглеждане на едно дете с увреждания намалението за тази година е в размер на 9000 лв., като сумата за получаване е 900 лв.

Непроменени остават условията за ползване на данъчните облекчения за деца и деца с увреждания. Те са подробно описани в сайта на НАП. Едно от най-важните изисквания за прилагане на облекченията е лицата да нямат задължения, подлежащи на принудително изпълнение.

От НАП съветват гражданите, които притежават персонален идентификационен код, да ползват данъчното облекчение за деца чрез предварително попълнената декларация за облагане на доходите, достъпна в Портала за е-услуги на НАП, а също и  онлайн да проверят данъчната си сметка за задължения.

Подробна информация за данъчните облекчения има в сайта на приходната агенция www.nap.bg, фейсбук страницата на ведомството, а телефонна консултация по тези въпроси може да се направи с Информационния център на НАП на телефон: 0700 18 700 и имейл infocenter@nra.bg.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.