• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

450 лв. на дете - коледен бонус

450 лв. на дете - коледен бонус
Може да се ползва и посредством работодателя

/КРОСС/ Коледен армаган от държавната хазна ще получат родителите в размер на 450 лева за всяко дете. Бонусът ще бъде получен посредством понижение на дължимите налози за годината от единия родител. Тъй като в редица компании изплащат заплатите за текущия месец няколко дни преди края му, действително подаръкът може да бъде получен още преди края на годината.

Досега един от родителите ползваше данъчно улеснение в размер на 20 лева за всяко дете. Но в края на предходната година, когато към момента имаше постоянно правителство, размерът на данъчното улеснение беше повишен изобилно . Реално бонусът в този момент ще бъде ползван за първи път, като бъде понижен дължимият налог върху доходите за 2021 година Данъчното улеснение разрешава годишният облагаем приход на родител да бъде понижен с 4500 лева за едно ненавършило пълноправие дете, с 9000 лева за две ненавършили пълноправие деца и с 13 500 лева за три и повече ненавършили пълноправие деца. Тъй като данъкът върху доходите е 10%, действително бонусът от хазната ще бъде 450 лева за едно дете, 900 лева за две деца и 1350 лева за три и повече деца.

Дължимите данъци при развъждане на дете с 50 и с над 50 на 100 степен на увреждане ще бъдат намалявани с 900 лева Данъчното улеснение може да се ползва за деца, които към 31 декември отговарят на няколко изисквания .

Децата би трябвало да са локални лица на държава-членка на Европейския съюз, както и да не са настанени в обществена или интегрирана здравно-социална услуга за грижа на пълна държавна прехрана . Облекчението се ползва за деца, които не са навършили пълноправие . Но облекчението се ползва в това число и за годините, в които детето е родено и е навършило пълноправие .

По отношение на родителя също се претендира да е локално лице или да е установено за данъчни цели в държава-членка на Европейския съюз. Облекчението може да ползва родител, който не е лишен от наставнически права, в случай че детето не е настанено отвън семейството и за него не е учредено настойничество или наставничество . Облекчението може да ползва и родител, на който не е предоставено упражняването на родителските права в случаите на бракоразвод , или аставник или настойник , или член на семействата на родственици или близки, когато детето е настанено за период не по-кратък от 6 месеца при родственици или близки по смисъла на Закона за протекция на детето, или приемен родител, когато детето е настанено дългосрочно за развъждане в приемно семейство.

Облекчението може да бъде ползвано посредством работодателя или посредством подаване на годишна данъчна декларация при започване на 2022 година за получените приходи през актуалната година. От облекчението може да се възползват и еднолични търговци, както и аграрни производители. Важно е преди родителите да показват нужните документи за прилагане на данъчно улеснение да проверят данъчно-осигурителната си сметка. Ако имат неплатени отговорности към хазната, би трябвало да ги платят, с цел да се възползват от данъчната отстъпка. Най-лесно човек може да провери наистина ли има стари отговорности на уеб страницата на Национална агенция за приходите с личен идентификационен шифър (ПИК).

Правила

Необходими документи

За прилагане на данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания посредством работодателя по главното трудово правоотношение, работникът/служителят в период от 30 ноември до 31 декември 2021 година би трябвало да даде няколко документа. Това са декларация за прилагане на данъчното улеснение за деца и/или декларация за прилагане на данъчното улеснение за деца с увреждания и копие на годно решаване на ТЕЛК/НЕЛК на детето. Необходима е и декларация, че все още на подаване на документите пред работодателя родителят няма подлежащи за наложително осъществяване публични отговорности . За облекчение , вместо спомагателна декларация, родителят би трябвало да отбележи в декларацията за прилагане на данъчните облекчения за деца, че няма подлежащи на наложително осъществяване публични отговорности .

До 31 януари 2022 година работодателят по главното трудово правоотношение би трябвало да пресметна размера на дължимия годишен налог върху доходите с ползваното улеснение . Тъй като облекчението е огромно , освен дължимият налог за декември ще бъде понижен , а повечето родители ще имат да получават пари от хазната. В тези случаи до 31 януари 2022 година работодателят ще би трябвало да даде на родителя надвнесения налог , а в следствие сумата ще му бъде възобновена с прихващане от последващи вноски към държавния бюджет за налози върху доходите. Ако работодателят не е дал на чиновниците си надвнесения налог , родителите могат да ползват данъчните облекчения с подаване на годишна данъчна декларация, даже в случай че имат единствено приходи от заплати.

Семейства с ниски приходи

Родителите могат да си разделят сумата

Вторият би трябвало да подаде декларация

Родителите с ниски приходи могат да си разделят облекчението. По принцип всяко от облекченията за деца или за деца с увреждания се ползва единствено от единия родител (приемен родител, непосредствен или роднина). Размерът на облекчението макар че е огромен и може да се окаже, че надвишава дължимия налог върху доходите за годината. Например, в случай че човек работи на минимална заплата от 650 лева , за година взима общо 7800 лева , което е по-малко от сумата, с която се понижават облагаемите приходи за две деца - 9000 лева Затова е възможно , когато размерът на облекчението надвишава сумата на годишните приходи (след приспадане на осигуровките и нормативно приетите разходи) на единия родител, разликата да се ползва от другия родител (другия приемен родител, непосредствен или роднина). Това става с подаване на годишна данъчна декларация за доходите от 2021 година В тези случаи сумарно размерът на данъчното улеснение , ползвано от двамата родители, надлежно приемни родители, близки или родственици , не може да надвишава допустимия размер, съгласно броя на децата.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.