• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Близо 4 000 непълнолетни бежанци търсят помощ в България

Близо 4 000 непълнолетни бежанци търсят помощ в България

/КРОСС/ 3 827 са непридружените непълнолетни и малолетни деца бежанци, които търсят закрила в България. Това обяви председателят на Държавна агенция за бежанците при Министерски съвет Марияна Тошева на пресконференция в БТА на тема "Мултидисциплинарен метод за определяне на възрастта на непридружени непълнолетни и малолетни деца бежанци, търсещи закрила в България".

България в ЕС се нарежда на четвърто място по брой непридружени и непълнолетни деца.

Непридружените деца са основни жертви на трафик и експлоатация, посочи Тошева.

Вече е приета и първата за България инструкция за определяне възрастта на непридружените бежански деца. Инструкцията е в резултат на работа на междуведомствена работна група, в която влизат представители МВР, УНИЦЕФ, Български хелзински комитет, Агенция за социална подпомагане, Агенция за бежанците, Държавната агенция закрила на детето и др. С нея се въвеждат изискванията и се уреждат критериите и методите за установяване на възрастта на чужденец, подал молба за закрила в България с неустановена самоличност, в която, заявявайки, че е дете, дори да не е на 18 години, да се определи действителната възраст на детето, обясни Тошева.

Резултатите, които се очакват, са, че ще се създадат правни гаранции против оспорване на заключение за установяване на възрастта на детето, намаляване на разноските за провеждане на костна експертиза за оценка на възрастта, подобряване на координацията между държавните органи за социални услуги и гаранции за спазване на забраната за административно задържане на непълнолетни деца, поясни Мариана Тошева.

Теодора Иванова, председател на Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД) посочи, че Агенцията има основна роля, а именно - да осъществява координация, наблюдение, мониторинг и контрол за всички детски политики. Част от тези политики са непридружените деца, намиращи се на територията на България.

Тя отчете още, че през последните няколко месеца ДАЗД са имали динамична работа, която довела до крайния резултат - инструкцията за оценката и възрастта, за реда и условията за определяне на възрастта. Обявявайки началото на документа, се поставя в рамки съвместната дейност между ДАЗД и Държавната агенция за бежанците. Целта на инструкциите за определяне възрастта на непридружените бежански деца е да се намали броят на лицата, които се представят за непълнолетни и по този начин се възползват от привилегиите, които имат всички деца по Закона за закрила на детето, каза още Теодора Иванова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.