• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Защо е време да премахнем детските менюта в ресторантите?

Защо е време да премахнем детските менюта в ресторантите?
Не заслужават ли децата нещо по-добро?

/КРОСС/ Отново големите и популярни ресторанти се оказаха сгафили. За пореден път. Ново проучване от Soil Association установи, че повечето родители не одобряват храната, поднасяна в детските менюта. Обичайните заподозрени като бургери, чипс и газирани напитки все така доминират, да не говорим за готовото произведено в Холандия картофено пюре, поднасяно в една от популярните ресторантски вериги.

Констатациите от това изследване ни водят до въпроса: не е ли вече време да се премахнат детските менюта?

Всеки родител напълно разбира привлекателността им. Никой не желае разпри на тема храна, докато е в ресторант и иска да хапне навън, а детските менюта са безопасна територия. По-евтина от менютата за възрастни и поднасяна в малки порции, храната за деца като цяло е достатъчно простичка, за да допадне дори на най-претенциозното малко небце.

Но както ще ви кажат авторите на готварски книги за деца, децата обичат вкусовете и ароматите - и да изследват нови храни и вкусове.

Не заслужават ли те нещо по-добро от скучните стари панирани в галета неща, бургери, паста, пица, наденица и картофено пюре?

Клеър Томпсън, готвач и автор на семейната готварска книга The Five O’Clock Apron, е на сходно мнение. Храненето навън е прекрасен начин децата да изследват света, коментира тя, но не и когато то е свързано с детско меню. “Начинът да помогнете на децата си да се хранят добре е да покажте, че се наслаждавате на консумацията на същата храна като тях,” казва тя.

“Аз бих предпочела децата ми да консумират ‘нормалното’ меню в ресторанта.”

"Боя се, че има известно погрешно разбиране по отношение на храненето на децата - че те обичат безвкусни, размити версии на популярни ястия, или - още по-лошо - че те харесват единствено доматен сос и точещо се сирене. Лично моят опит показва, че децата обичат нормалния вкус на ястията.”

Ресторантите със сигурност би било по-добре да предлагат на децата по-малки порции на храната за възрастни – и в идеалния случай да оставят допълнителни добавки като сосове, дресинги и чили на масата, за да могат децата самостоятелно да си слагат от тях в ястията си.

Шантел Никълсън, изпълнителен директор на Tredwell’s (част от веригата Marcus Wareing Restaurants) в Ковънт Гардън, казва, че повечето детски менюта подценяват небцето на малките деца.

Тя е дебютирала меню за дегустация за деца от осем ястия (17 британски лири) през лятото.

В него присъстват ястия като тарталети с чоризо и авокадо, салата от цвекло, кнедли с орех и салвия с гарнитура от кейл, бургери със сушено свинско с ябълка и джинджър, и селекция от три пудинга. За изненада на Никълсън, повечето деца консумират охотно.

“Менюто за дегустация бе посрещнато феноменално добре – това са ястия, които децата нормално не биха консумирали, и родителите им нормално не биха ги поръчали за тях, но те ги харесват,” коментира тя. Според нея детските менюта имат своето място – но само когато са версии на менютата за възрастни.

“Отлична идея е да се предлагат по-малки порции на ястията за възрастни, но по леко различен начин. Слагаме малко повече гарнитура и оставяме децата сами да поставят сосове и дресинг. Зеленчуците се поднасят в гърне, за да бъде по-интересно за тях.”

Роб Пърсивал от Soil Association вярва, че ресторантите от големите вериги, участвали в проучването, би трябвало да обмислят предлагането на намалени версии за деца на ястията за възрастни – стига да са достъпни напитки и пудинги без добавена захар. "Точно в тази насока би трябвало да вървят веригите,” казва той, “но в 21 ресторантски вериги, които проучихме, няма никакви признаци да се прави нещо подобно.

"Много ресторанти считат, че децата са по-малко експериментатори, отколкото всъщност са."

"След нашето проучване преди две години, много от нашите 'тайни вечерящи' родители казват, че ако биха получавали същото отношение като деца, някои от тези вериги биха фалирали. Препоръчахме тогава отношението към децата да бъде по-подобно на това към възрастните - и има някои подобрения в тази насока, но има още много път, докато нещата се променят трайно."

Ресторантите само биха спечелили от това да се вслушат в мъдрите думи на 10-годишния Джордж Броу, запален посетител на ресторанти от Бъкингамшир и член на хранителния комитет в местното училище.

Джордж не харесва ресторанти или менюта, специално ориентирани към децата. Предпочитанията му са към италиански ресторанти, където той обича да консумира ястия в стил тапас, наблюдавайки натоварената кухня “с пламъци навсякъде”. Той обича и лондонска верига, където сушито се поднася на конвейр “и не се чака за храна!"

“Добрият ресторант за деца е такъв, в който могат да се правят страхотни ястия, които да привличат малките деца в духа на прекрасната, невероятна храна,” казва Джордж. “Вместо да ходите на ресторант, създаден специално за деца, отидете на място с малки, но страхотни, вкусни ястия, които изглеждат поразително.” Което поставя пилешките нъгети и чипса в доста различна перспектива, нали?

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.