• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

28% от децата в Испания са с наднормено тегло

28% от децата в Испания са с наднормено тегло

/КРОСС/ По-заседналият начин на живот по време на пандемията увеличи затлъстяването сред децата в Испания до 28%.

При по-заможните семейства то е по-ниско - 19%, докато при домакинствата с по-ниски доходи достига до 32.5 на 100.

В доклада "Сбогом на средиземноморската диета", на неправителствената организация "Спасете децата" се казва, че 18% от децата от по-бедни семейства консумират сладкиши ежедневно, в сравнение с 10% от децата в по-заможни семейства.

Неравенства се наблюдават и при спортните дейности. 71 на 100 от децата с богати родители спортуват редовно, докато при тези с ниски доходи са 41 на 100.

Резултатите са от проучване направено през септември миналата година сред повече от 2 000 домакинства, след което е извършен сравнителен анализ с Националното здравно изследване на Испания (ENSE), направено през 2017.

Един от изводите е, че разликата между домакинствата с ниски и високи доходи ще се задълбочава заради увеличението на цените на плодовете и зеленчуците и растящата инфлация, която няма да позволи на нуждаещите се да отделят средства за спорт.

Това неминуемо води до повече прекарани пред компютъра или телевизора часове, което пък е предпоставка в бъдеще 80% от затлъстелите деца да се превърнат във възрастни хора с наднормени килограми.

 Освен това в доклада се казва, че 28% от децата, живеещи в семейства с високи доходи, спят повече от 10 часа на ден, както препоръчва Асоциацията по педиатрия, срещу само 9% от децата от домакинства с ниски доходи.

Испания, заедно с Кипър и Италия, води европейската класация на затлъстяването при децата.

В Европейския съюз средно едно на всеки осем деца на възраст между 7 и 8 години страдат от затлъстяване, докато в Испания е едно на пет деца.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.