• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Д-р Благомир Здравков: 24 000 са децата с пропусната доза ваксина против коклюш

Д-р Благомир Здравков: 24 000 са децата с пропусната доза ваксина против коклюш

/КРОСС/ В края на седмицата стана ясно, че за две бебета, които за починали след заболяване от коклюш. Броят на заразените у нас расте. 24 000 са децата с пропусната доза ваксина.

Коклюшът е ваксинационно преодолимо заболяване. Това трябва да е водещият акцент. За голямо съжаление, при нас има диагностицирани две деца с коклюш. Едното постъпи в болницата на 8 април, лекарите се ориентираха бързо и в момента, в който теста излезе положителен, детето беше пренасочено към Инфекциозна болница. Второто дете постъпи при нас в много тежко състояние, заяви директорът на Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. Иван Митев" д-р Благомир Здравков.

Лекарят допълни, че за съжаление, поради тежкото състояние, в което е постъпило детето и усложненията, то е починало. То пристигна с белези на сепсис и полиорганна недостатъчност, обясни той.

Според д-р Благомир Здравков кашлицата при бебета, които още не са навършили два месеца, е доста тревожен и алармиращ симптом. При по-големите деца коклюшът протича с много тежки симптоми на кашлица. До такава степен, че понякога децата получават кръвоизливи в очите от напъване, допълни лекарят.

24 000 са децата с пропусната доза ваксина против коклюш. Заболяването може да има и здраво заразоносителство. Тоест един ваксиниран човек да има тази бактерия, но да няма симптоми и да предаде заболяването на друг, каза лекаря.

Нова телевизия, „Събуди се"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.