• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

УМБАЛ „Александровска" ще бъде един от центровете в националната кампания „Не чакай диабета, изследвай се днес!“

УМБАЛ „Александровска" ще бъде един от центровете в националната кампания „Не чакай диабета, изследвай се днес!“

/КРОСС/ По повод 14 ноември - Световният ден за борба с диабета, УМБАЛ „Александровска" ще участва в национална скринингова кампания за откриване на диабет с безплатно измерване на гликиран хемоглобин в периода 14 -30 ноември. Изследванията са насочени към хора, попадащи в рисковата група за развитие на диабет. Записването стартира онлайн от 8 ноември, на www.healthedu.eu. От 13 ноември ще бъде включена и гореща телефонна линия - 070010126 (на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилните мрежи).

Гликираният хемоглобин показва среднодневните нива на кръвната захар за последните 3 месеца и се води златен стандарт за контрол на диабета. Методът се използва и за оценка на вероятността да страдаме от предиабетно състояние като нарушен глюкозен толеранс.

Тестуването се извършва с капилярна кръв (от пръста на ръката) и за него не се изисква специална подготовка. Резултатът е видим веднага. За улеснение на работещите, изследванията и консултациите ще се проведат в часовия диапазон 16.00-18.30ч. по график в Центъра за превенция на захарния диабет и неговите усложнения към Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на УМБАЛ „Александровска", който се намира на 1-я етаж, в дясното крило на сградата срещу арката.

Препоръчително е за захарен диабет да се консултират хора, които не са правили измерване на гликиран хемоглобин досега и имат някой от следните рискови фактори: наднормено тегло или затлъстяване; близък роднина с диабет (родител, брат, сестра); повишено кръвно налягане; претърпян съдов инцидент (инсулт или инфаркт); наличие на симптоми, характерни за диабета като постоянен глад, жажда, често уриниране, внезапно отслабване или прекомерно наддаване на тегло; възраст над 45 години.

 

Захарният диабет тип 2 е най-социално значимото ендокринно заболявание, което в много от случаите се диагностицира при настъпили вече усложнения и органни увреждания. Ранното му откриване дава възможности за по-успешно лечение и контрол на заболяването. В голяма част от случаите диабетът може да бъде предотвратен с правилно хранене и начин на живот, без да се стига до медикаменти или инсулин.

Посланието на кампанията „Не чакай диабета, изследвай се днес!" е насочена към хора, които нямат диабет, но рискуват да го развият, ако не променят навиците си. Инициативата е на Института за здравно образование и се провежда в 12 лечебни заведения в страната.

 

Павлина Тодорова
Връзки с обществеността
тел. +359 2 9230 364
моб. +359 894 466 224

pr.alexandrovska@gmail.com


www.alexandrovska.com

www.dkc-alexandrovska.com

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.