• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Зам-председателят на ОВЦС на Междурелигиозния форум G20 призова християните от Африка да бъдат защитени от геноцида

Зам-председателят на ОВЦС на Междурелигиозния форум G20 призова християните от Африка да бъдат защитени от геноцида

/КРОСС/ На 13 септември 2021 г. в Болоня (Италия) мина вторият ден от работата на междурелигиозния форум G20, посветен на темата "Време за лечение: мир между културите, разбирателство между религиите".

По благословение на Светейшия Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил във форума участва делегация на Руската Православна Църква, състояща се от заместник-председателя на Отдела за външни църковни връзки на Московската Патриаршия архиепископ Владикавказки и Алански Леонид и секретаря на ОВЦС по междурелигиозните отношения свещеник Димитрий Сафонов. На втория ден на форума архиепископ Леонид изнесе доклад на фокусната сесия "Теологичната природа на диалога".

Модератори на сесията бяха Алесандра Трота и представителят на община Бозе брат Адалберто Майнарди. В своето изказване архиепископ Леонид разказа за опита в междурелигиозния диалог, натрупан от Руската Православна Църква, като спомена в частност за дейността на руско-иранската комисия за диалог "Православие-ислям", Междурелигиозния съвет на Русия и Междурелигиозната работна група за оказване на помощ на населението на Сирия.

Той отбеляза, че за Руската Църква на първо място е излязъл практическият междурелигиозен диалог: "Ние заедно търсим отговорите на предизвикателствата на съвремието: социалните, икономическите, междунационалните и другите".

Последната част от доклада си архиепископ Леонид посвети на темата на гоненията срещу християните, обръщайки особено внимание на положението им в Африка. "Нека бъдем честни един пред друг и да намерим мъжество да признаем, че в редица африкански страни при мълчание от наша страна се върши истинско унищожение на християнското население. В Нигерия, Конго, Буркина-Фасо, Мозамбик и други държави въоръжени банди екстремисти целенасочено и безнаказано извършват масови убийства на християни. Става дума за хиляди беззащитни, не носещи никаква вина хора", заяви йерархът.

Архиепископ Леонид също така засегна въпроса за дискриминацията на клира и вярващите на каноничната Украинска Православна Църква: "Не можем да игнорираме нарушаването на правата на вярващите от каноничната Украинска Православна Църква" - най-голямата религиозна организация в Украйна.

Стотици храмове на тази Църква насилствено се отнемат със съдействието на властите и се предават на създадената през 2018 г. от Пьотр Порошенко и Константинополската Патриаршия така наречената

"Православна църква на Украйна". Дискриминация съществува и на законодателно ниво: престъпниците, вършещи насилие над клириците и вярващите на каноничната Църква, обикновено остават безнаказани.

Заместник-председателят на ОВЦС обърна внимание и на съдбата на религиозните светини в света.

"Представете си каква болка в сърцата на вярващите предизвиква осквернението и разрушаването на храма, демонстративното му използване за нуждите на друга религия.

Посегателството върху светинята влияе по най-пагубен начин на междурелигиозния диалог, мира и спокойствието", подчерта той.

В края на своето изказване архипастирят напомни, че през май 2022 г. в Санкт-Петербург се планира провеждането на Световна конференция за междурелигиозен и междуетнически диалог.

На сесията се изказаха: главата на cуфийската община на бекташите на Албания хаджи Деде Едмонд Брахимай, главата на Бюрото по въпросите на исляма към Папския съвет за междурелигиозен диалог монсеньор Халед Акаше, председателят на Дохийския международен център за диалог между религиите (DICID) Ибрахим Ан-Наими, епископът на Аугсбург Бертрам Йохан Майер, който е председател на подкомисията за междурелигиозен диалог на Конференцията на католическите епископи на Германия, и други представители на религиозни общини и междурелигиозни организации.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А другите? Тях кучетата ги яли? Къде отиде Божията любов за всички хора, за всички страдащи?

16.09.2021 15:34:30

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.