• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Експресният влак на Месопотамия е най-популярната опция за пътуване из Турция

Експресният влак на Месопотамия е най-популярната опция за пътуване из Турция

/КРОСС/ Месопотамия Експрес е една от най-новите туристически влакови линии на Турция. Тя позволява на посетителите да се насладят на невероятната красота на страната от удобството на влака. Подобни пътувания са перфектен избор за пролетните месеци, когато природата се пробужда и превръща всяко кътче на Турция в спиращ дъха пейзаж.

Началната точка на Месопотамия Експрес е Анкара, а краят - Диарбекир, сърцето на югоизточната част на страната. Пътят е дълъг 1051 км, което позволява на пътниците да опознаят емблематичните градове на Анадола, както и да се насладят на зашеметяващите гледки по пътя.

Пътуването от Анкара до Диарбекир отнема общо 24 часа, като преминава през Кайсери, Сивас, Малатия, Елазъг и Бингьол. Маршрутът включва тричасови почивки в Кайсери и Малатия и четиричасова спирка в Елазъг, което дава време на гостите да си починат и да разгледат уникалната архитектура и да опитат от възхитителните местни вкусове, характерни за градовете. Влакът е с общ капацитет 180 пътници, като единият от вагоните е с девет легла, а друг е изцяло пригоден ресторант. Влакът разполага с хладилник, осветление,отопление, тоалетна и шкафове за съхранение на вещи за пътуващите в купетата.

Уникален маршрут из анадолските културни находки

В Кайсери, разположен в подножието на планина Ерджиес (Erciyes), са съществували няколко цивилизации от времето на хетите. Освен средновековен замък и укрепления в центъра на града, посетителите могат да видят различни селджукски забележителности, включително кулата Донър Доме (Döner Kümbet), Голямата джамия и медресето Гевхер Несибе, в което се помещава Музеят на селджукската цивилизация. В допълнение, прочутата кухня на града, включваща традиционното ястие мантъ (mantı), допринася към автентичността на района и преживяването на посетителите.

Малатия, друга спирка на експреса, е кръстопът на търговията и културния обмен между Месопотамия и Анадола и до днес. Могилата Арслантепе, вписана в Списъка на ЮНЕСКО, е част от забележителното историческо наследство на града. По време на почивката пътниците могат да разгледат градската историческа архитектура, като старата джамия Малатия Улу (Ulu Cami) и градските стени или да си купят ръчно изработени медни изделия от медния базар и да опитат местни кайсии на пазара Шире (Şire).

Следващата спирка по маршрута е Елязъг (Elazığ), който е пресечна точка на търговски пътища и от векове е център на вярата, културата и здравето. Замъците, базарите, джамиите и баните, украсяващи този древен град, дом на реките Ефрат и Тигър, са като неми свидетели на славни времена. Някои от забележителностите, които задължително трябва да се посетят, са замъкът Харпут, църквата Дева Мария - едно от най-старите места за поклонение в Анадола, и Голямата джамия в Харпут.

Диарбекир, древният град на Месопотамия

След вълнуващо пътуване, изпълнено с уникални преживявания, Месопотамия Експрес отвежда посетителите до Диарбекир - сърцето на месопотамската култура. В Диарбекир може да проследите формирането и развитието на 33-те цивилизации живели на територията му и да откриете безкрайно разнообразие - от забележителна архитектура, през вкусни ястия и традиционни изкуства, до пищен градски живот. След като закусите в историческото кафене Хасан паша (Tarihi Hasanpaşa Hanı) в града, трябва да посетите крепостта на Диарбекир и Градините Хевсел, които също са включени в Списъка на ЮНЕСКО. Други забележителности на града са Голямата джамия, Джамията на пророка Сюлейман (Hazreti Süleyman Camii), Археологическият музей в Ичкале (Diyarbakır Arkeoloji Müzesi), замъкът Зерзеван и храмът на Митра (Mithras Tapınağı Kutsal Alanı). В града може да се види и квартал Егил, който се отличава със своя замък, ханове, църкви и джамии, както и мостът Дикле/Тенекиеният мост (Dicle Köprüsü) и мостът Малабади. Преди да напуснете Диарбекир, опитайте пълнени ребра и десерта бурма кадаиф. Ако имате възможност, задължително трябва да послушате и историите на Денгбешите, познати като разказвачи на епоси, смятани за съвременни Омири.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.