• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Кръгла маса „Дигитализация, киберсигурност и местно самоуправление" се проведе в УНСС

Кръгла маса „Дигитализация, киберсигурност и местно самоуправление" се проведе в УНСС

/КРОСС/ В УНСС се проведе кръгла маса на тема „Дигитализация, киберсигурност и местно самоуправление". Събитието е организирано от УНСС съвместно със Съюза за стопанска инициатива (ССИ), Българската стопанска камара (БСК), Министерство на туризма, Министерство на електронното управление, Изпълнителна агенция „Българска служба за акредитация“, Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Националното представителство на студентските съвети (НПСС), Студентски съвет при УНСС и с подкрепата на катедра „Национална и регионална сигурност“.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров приветства участниците във форума и подчерта, че катедра „Национална и регионална сигурност“ е инициатор на кръглата маса защото темата за дигитализацията и свързаната с нея киберсигурност е изключително важна, с огромен потенциал и това трябва да бъде използвано. „За университетите това са съвременните IT технологии и за обучение и за провеждане на различни формати събития, особено в споделянето на интелектуалните ресурси. Нашият университет е част от европейската мрежа от университети ENGAGE.EU където всеки ден комуникацията минава през подобни платформи и онлайн общуване и студентите могат да извършват мобилност. Има и много други проекти, които са с голям потенциал, имаме проект и за дигитални маршрути в туризма. Това важи и за електронните услуги, преди две седмици ние издадохме и първото електронно уверение на наш студент през регистъра на Министерството на електронното управление“, каза проф. д-р Димитър Димитров и акцентира „това е исторически момент за нас, защото сме първия университет, който влиза в този регистър и нашите студенти вече могат да се възползват от тези услуги. Ние като университет направихме много в дигитализацията, сега нашите студенти могат да се записват и кандидатстват онлайн. Преди две години в Ковид кризата проведохме изпит онлайн с лицево разпознаване, с изкуствен интелект. Киберсигурността също е много важна, защото ако пропуснем някои аспекти от нея може да се срине целия процес. Има нужда от единна политика и държавна и университетска за да има съвместимост между отделните системи, които се използват и за защита и за развитие на дигитализацията. Това ще помогне и на българския бизнес и на общините, на българските граждани и на студентите разбира се, за да могат всички да си вършат добре работата“.

„Темата на форума е много важна, не само за българската икономика, а и в много други аспекти. Пътят, който ще поемем по отношение на дигиталната трансформация е нещо, което би позволило и на българската икономика да навакса много изоставания, които е генерирала през последните десетилетия. През 2020 г. пандемията ни даде много уроци, но може би един от най-важните беше, че инвестициите и усилията за дигитализация са жизненоважни. Трябва да използваме този стимул, който пандемията ни даде да се развиваме в тази посока и да не намаляваме усилията. Затова смятам, че събития като днешното са много важни за да поставят отново в центъра темата за дигитализацията като фактор за икономическия растеж“, каза министърът на икономиката и индустрията и допълни: „Възможностите са наистина сериозни. Само по Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени 1,6 милиарда евро за дигитална трансформация, цифровизация и инвестиции в тази сфера“.

Проф. Мариела Модева, зам.-министър на туризма, поздрави участниците от името на министъра на туризма и заяви: „Изключително важно е да погледнем различни аспекти на една толкова актуална тема като дигитализацията, киберсигурността и местно самоуправление. В тази връзка искам да отбележа, че наскоро се състоя среща между Министерството на туризма и УНСС по повод на нашия мегапроект, който подготвяме за единна дигитална карта на България. Той ще бъде конструиран на базата на модули за да могат вече готови продукти да бъдат присъединени и също така разчитаме на участие на интеграцията на усилията не само на бизнеса, но също така на академичните институции, на местната власт, на центрове за върхови постижения, така че България да бъде представена, не само чрез рекламните кампании и по другите канали, по които сега работим, а достойно да бъде представена като туристическа дестинация в дигитална среда“.

Николай Минев, директор на дирекция „Системи и компоненти на електронното управление“ в Министерство на електронното управление, поздрави присъстващите от името на министъра на електронното управление и изтъкна: „Възможностите, които предоставя дигитализацията за гражданите са огромни. Пример за това е взаимодействието между министерството на електронното управление, останалите министерства и общинската администрация. Над 300 са общините, заедно с районите в Република България. Успяхме да стандартизираме и електронизираме достъпа до електронни административни услуги. Всички електронни административни услуги, които се предоставят от общински администрации са достъпни през единния портал за достъп, а това са 188 такива услуги, с един клик, те могат да бъдат достъпени и заявени“.

В дискусиите се включиха и представители на НСОРБ, Българската служба за акредитация, ССИ, БСК, „Софийска вода“, А1, Vivacom, Телерик, Българската асоциация по киберсигурност.

На форума присъстваха и цялото ректорско ръководство на УНСС, представители на местната власт, преподаватели, докторанти и студенти.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.