• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8003
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 1.9788
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Туристически агенции предупреждават, че окрупняванията на авиокомпании ще ощетят потребителите

Туристически агенции предупреждават, че окрупняванията на авиокомпании ще ощетят потребителите

/КРОСС/ Европейският комитет на асоциациите на туристическите агенции предупреждава, че окрупняванията на авиокомпаниите ще намалят конкуренцията, което ще ощети потребителите.

Авиацията се развива динамично, но в бъдеще ни очакват високи цени, които в момента растат с по-бързи темпове от ръста на инфлацията. Причината за поскъпването на цените на самолетните билети са оперативните разходи и тези за заплати на авиокомпаниите, както и екотаксите, посочи Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, която членува в Асоциацията на европейските туроператори. В момента един от проблемите, с които се сблъскват потребителите, е отмяната на полети. Това до голяма степен се дължи на забавените доставки на нови самолети, посочи Димитрина Горанова.

В ход са и сливания на авиокомпании. От Европейския комитет на асоциациите на туроператорите посочват, че ако през 2005 година 5-те най големи европейски авиокомпании са представлявали 47% от трафика в рамките на Европейския съюз, то през настоящата година се очаква да достигне 73.5%. Димитрина Горанова заяви:

"Специалисти в бранша дават пример със случващото се в щатите, където именно окрупняването на авиацията е довело до увеличаване на цените и влошаване на качеството. Това лишава сектора от гъвкавост и от конкуренция, която води до подобряване на услугите. И в крайна сметка всичко това ще рефлектира и върху потребителите".

Консолидацията може драстично да ограничи конкуренцията по отношение на хиляди връзки, като по този начин ще даде възможност на доминиращите на пазара участници да злоупотребяват с позициите си за сметка на европейските пътници, пише в писмо на Европейската асоциация на туроператорите до ЕК.

Димитрина Горанова поясни:

"Много често се случва в авиационния сектор, например, пилотите или даден друг отдел към авиокомпанията да стачкува и ако една авиокомпания управлява полетите по много дестинации, една евентуална стачка ще блокира много от дестинациите и пътниците и ще създаде хаос".

Източник:БНР

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.