• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Емил Димитров: Въглищните централи са нужни на България, но не във вида, в който те работят

Емил Димитров: Въглищните централи са нужни на България, но не във вида, в който те работят

/КРОСС/ Държавните ТЕЦ-ове трябва да инвестират огромни суми в сероочистващи инсталации и те трябва да влязат в цената на тока. Това каза бившият министър на околната среда и водите Емил Димитров в предаването „Говори сега“ по БНТ.

ТЕЦ-овете замърсяват, а съществуващите сероочистващи инсталации не работят. „Проблемите са големи, едно огромно надлъгване. Всеки път, когато си позволиш да спреш някой от тях, първо те обвиняват, че едва ли не саботираш националната сигурност, а после съдът винаги ги оправдава.

Според бившия министър на околната среда и водите цените на електроенергията ще започнат плавно да се вдигат, за да може в момента, в който излезем на свободния пазар и започнем внос от чужбина, да не усетим разликата. „това, което ни чака, е токът да се вдига по политически причини. Дали ще е на етапи, дали ще е на няколко скока, дали ще е по-плавно, но ще се вдига. В момента, в който се вдигне, ние ще разберем, че плащаме всъщност закриването на тези централи“, обясни Емил Димитров.

ПАВЕЦ „Чаира“, която балансира в най-голямото натоварване, не работи от няколко години, припомни той. Тя е елемент от националната сигурност, но още дълго време няма да работи. „Тя има възможност да удвои капацитета си и това е акумулаторът на ток. Ако той се включи, ще се окаже, че много от фотоволтаиците ще се окаже, че са излишни. Затова той не работи. Затова в момента трябва да се даде на другите да си построят огромните мощности и едва след това може би да заработи. Най-вече тези, които искат да правят разни акумулатори, са заинтересовани държавният акумулатор да не работи“, обясни Димитров.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.