• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Емил Димитров: Проблем с водата тази година и догодина няма да има

Емил Димитров: Проблем с водата тази година и догодина няма да има

/КРОСС/ С водата тази година и догодина проблем в България няма да има. Това заяви в "Денят започва" министърът на екологията в оставка Емил Димитров. Но при условие, че нормално, планомерно и внимателно се хаби водата, намалят се загубите и ВиК сектора получи средства, за да може да оправи системата, която 60-70 години не е пипана, уточни той.

"Вода има, почти 90% питейно-битовото водоснабдяване е подсигурено. Казвам почти 90%, защото имаме два-три язовира, които са до половината пълни и общата картина ми е примерно 85%", каза още Димитров.

Проблемът е друг, допълни той - минаха няколко урагани, циклони и антициклони, няколко пъти вали дъжд по 4 дни, топи се снегът с огромна сила и ние трябва тези язовири леко да ги свалим и да прекараме вода. До този момент сме прекарали 1 млрд. - 1, 2 млрд. кубическа метра вода през язовирите, които са пълни, без да създадем проблем.

"Имаме вода, подсигурили сме всичко, имаме преливащи язовири, които ги държим на точно определени нива", увери Димитров.

По думите му, най-големият проблем е София.

"Източихме 150 млн. кубически метра от язовир Искър, за да може снегът да дойде в него. В същото време имаме проблем с проводимостта на реката. Поддържаме добри отношения със Столична община, чакаме последната десетдневка на май да спрем реката, за да можем да изчистим дърветата, за да не правят бент и да заливат села надолу. В момента има вода в речните корита и да искаме да почистим, не можем. Последната десетдневка на май ще трябва да изпуснем язовир Искър. Организираме това нещо, което е много мащабна операция и същевременно се опитваме язовира плавно да го източваме и плавно да го допълваме. Но всичко е неподвластно на времето, затова имаме проблеми с комините, реките и язовирите", обясни Димитров.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.