• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Пламен Димитров: Хората не бива да бъдат побърквани с усещането за нестабилност

Пламен Димитров: Хората не бива да бъдат побърквани с усещането за нестабилност

/КРОСС/ : В предаването „Лице в лице“ по бТВ Пламен Димитров, каза че хората не бива да бъдат побърквани с усещането за нестабилност - държавата има известни проблеми, но това не означава, че тя е в режим на свободно падане.

„Мисля, че вече няма спор по темата за инфлацията. Виновници за нея са очевидните картелни формирования, които КЗК започна да разследва и се надявам, че ще завърши с успех. Важно е да се знае, че няма давност за картелите, т.е. когато и да ги установят, могат да наложат съответните санкции, а те са в сериозни размери“, каза той.

Пламен Димитров посочи също така, че 1/3 от инфлацията в България е „родна продукция“, заради злоупотребата с пазарната среда и лошото пазарно поведение на българите като цяло.

„За две години са дадени около 12 млрд. лева помощи към бизнеса по различни програми и мерки. Тези пари дадоха тласък за развитие на икономиката, но доведоха и до сериозен ръст в инфлацията. Нашата оценка също така показва и сериозна загуба на приходи в бюджета на държавата. Фискалният резерв нарасна през последните месеци и достигна над 16 млрд. лв. Така че не може да се гледа едностранчиво“, обясни още той.

Президентът на КНСБ подчерта, че преговорите за увеличаване на заплатите в частния сектор вървят добре и вече има сектори с увеличени заплати за последните две години с 30-40%. „Бизнесът на места се държи много адекватно, но има и такива – като ВИК и текстилната индустрия, където компенсацията е 10-12% при инфлация от малко под 30%. Там хората са недоволни и това е разбираемо“, подчерта още той.

Пламен Димитров беше категоричен, че „хората не бива да бъдат побърквани с усещането за нестабилност“. Той е категоричен, че държавата има известни проблеми, но това не означава, че тя е в режим на свободно падане или каквато и да било фискална криза.

Пламен Димитров: 30% от хората получават доход над необходимия, за да се издържат

С 23% се е увеличил хляб Добруджа независимо от нулевата ставка на ДДС, посочи президентът на КНСБ

„Не е вярно, че трябва да затягаме коланите и да се подлагаме на някакви рестрикции“, подчерта още той. Обясни също така, че „изказването на служебния финансов министър беше с оглед да дисциплинира собствените си колеги, защото през последните месеци министрите искат все повече и повече“. Според него в доклада, предназначен за МС, а не за медиите, черните краски умишлено са били засилени.

Пламен Димитров даде и рецепта за справяне със ситуацията – „завишаване на приходите, затягане на всякакви данъчни дупки, които бяха отворени с оказването на помощ, и въвеждането на еднократен данък върху свръхпечалбата“. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.