• 18 Авг 2022 |
 •  USD / BGN 1.9216
 •  GBP / BGN 2.3176
 •  CHF / BGN 2.0199
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 28°C

Километрични опашки на Капитан Андреево

Километрични опашки на Капитан Андреево
Превозите се задържат с дни, след като лабораторията на място беше затворена

/КРОСС/ На ГКПП Капитан Андреево се образуваха огромни опашки от хладилни камиони с плодове и зеленчуци. Турските шофьори са заклещени минимум за следващите 24 часа, в по-неблагоприятния случай, дори за 36 часа.

Причината е в спирането на работата на лабораторията на място, която до полунощ на 20 май осигуряваше фитосанитарния контрол.

"ЕВРОЛАБ 2011" извършва тази дейност по договори с турските клиенти от поне десет години насам за не повече от час-два. За превозвачите е важно лабораторните анализи за пестициди да излязат навреме, тъй като, откакто се правят на място, на самия граничен пункт, продукцията не е застрашена да се развали и оттам да търпят сериозни загуби.

В резултат - хаосът е налице за броени часове.

"Беше спряна работата на моята фирма. Не беше дадена никаква заповед или логично обяснение защо спираме да работим, ами просто БАБХ пое дейността да разтоварва камионите и да ги изследва в централната клинична лаборатория в София", разказа Васил Димитров.

Инспектори на БАБХ са пристигнали и поели разтоварването на камионите и пробонабирането, изземвайки дейността на частната фирма без обяснения. На място на граничния пункт ги довели лично директорът на БАБХ Христо Даскалов заедно със заместника му д-р Ангел Мавровски.

Васил Димитров уточни, че са обявили договора му за наем на помещението, което е държавно, за нищожен. "И ми връчват нотариална покана да напусна, но аз въз основа на тази нотариална покана няма как да напусна, защото само съдът може да обяви договора ми за нищожен. И им върнах обратно нотариална покана, че няма да напусна, защото в съда може да се реши дали договорът ми е нищожен, или не", казва Димитров.

Държавата няма нищо общо с клиентите на Васил Димитров, тъй като лабораторията е тази, която има договори с превозвачите за извършването на лабораторния анализ.

"Аз имам договор с над 700 турски фирми, които се задължавам да представлявам пред въпросната агенция, съгласно Регламент 625 от 2017 г. Също така, аз трябва, според договора, да осигуря достъп до пратката, в случай, че се изследва пробата и че се налага някаква проверка от официалния граничен контрол", обяснява бизнесменът.

"Сега пробата на моите клиенти се взима от инспекторите и се кара в София, без желанието на моите клиенти. Те искат пробата им да става за 1 час, в момента става за 13 до 15 часа", описва абсурдната ситуация Васил Димитров. С времето за транспорт до столицата и обратно отива минимум денонощие.

"На превозвачите никой нищо не обяснява, просто им взима пробата. Те ще си пуснат съответните жалби в тяхната държава, институциите им вече са информирани", повдига той завесата пред последствията от случващото се, което ще се превърне в междудържавен въпрос. Помним как недоволстваше турската страна преди повече от десетина години, когато пробите се носеха в София, а продукцията в тировете се разваляше, докато дойде резултатът от анализите чак след три-четири дни. Решението на проблема дойде с отварянето на частната лаборатория на самия граничен пункт тогава.

На този етап няма друга фирма, която да се е наместила на мястото на тази на Васил Димитров и засега нещата са в ръцете на държавната БАБХ. Но подозренията, че това е само мимикрия, а всъщност се готви друга частна фирма да поеме бизнеса, са налице.

"Идеята е да се покаже, че държавата го изземва, но не може да се справи, и най-вероятно след няколко месеца ще се направи нов конкурс за помещенията и ще се дадат на друг човек. Знам и кой е другият човек, ще го обявя много скоро", подозира Васил Димитров. И допълва: "Известен е като престъпен бос от зората на демокрацията, а в момента е бизнесмен".

Междувременно шофьорите на хладилните тирове никак не са доволни и питат защо един работещ модел е развален в момента.

"Аз съм длъжен да им съдействам на тези хора по договор и да ги представям пред Агенцията по храните. Обяснявам им колко ще се чака евентуално", коментира още човекът, чийто бизнес буквално е иззет.

"Ние участвахме на търг, спечелихме го, а те обявяват, че е незаконно", казва собственикът на лабораторията, който допълва, че си плаща и наема, и сметките за електричество. "И това може да се докаже в съда. Ще сезирам всички възможни институции да се види как се взима един бизнес. Явно живеем в такава държава", обобщава Васил Димитров.

А докато той търси правата си в уж европейската ни държава, и от свое, и от името на своите клиенти, шофьорите на турските тирове ще стоят заклещени на опашката на Капитан Андреево и ще калкулират щетите от развалената стока и от разваленото реноме на страната ни. После ще дойде ред на претенциите и неустойките по договорите.

А междувременно още в следобедните часове на 20 май, петък, опашката от хладилните тирове, натоварени с плодове и зеленчуци, вече е дълга поне двайсетина километра.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2022 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.