• 17 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8387
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 2.0138
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Боряна Димитрова: Съдебната реформа няма да накърни достъпа до правосъдие

Боряна Димитрова: Съдебната реформа няма да накърни достъпа до правосъдие

/КРОСС/ „Във всяко населено място, където е имало районен съд, ще има институция. Дали тя ще се нарича териториално отделение или районен съд, е въпрос на техника. В тези териториални отделения не само ще се разглеждат делата, които до момента са се разглеждали, но ние предлагаме да се разглеждат и делата, които са подсъдни на окръжен съд." Това обясни пред БНР Боряна Димитрова, член на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и автор на проекта за нова съдебна карта.

Разпределянето на делата между всички съдии от съответния окръжен район ще реши проблема с натовареността, посочи тя.

Реформата на съдебната карта, която включва промяна в подсъдността, предизвика критики и протести от страна на магистрати и местни общности. Всички възражения ще бъдат обсъдени, увери Боряна Димитрова. По думите й моделът, който се предлага, държи сметка да не бъде накърнен достъпът до правосъдие.

За 15 юни е предвидено обсъждане на становищата и на модела в цялост, който вече е приет от ВСС като път за съдебна реформа.

„Съдебната реформа не е тема, която може да бъде затворена днес или на 15 юни", коментира Димитрова в предаването „Преди всички".

Според Димитрова се предлага формула, по която съдебната система с наличния ресурс би могла да тръгне по пътя на реформата.

Налага се районните съдилища да бъдат разтоварени от определена група дела, които са твърде много за тях, допълни тя.

Разписани са били три варианта - териториални отделения, закриване на съдилища, миграция на администрацията. Има отстъпление от първоначалната идея районните съдилища да гледат само леки и бързо ликвидни дела, било е съобразено мнението на съдиите, че така би се стигнало до тяхната деквалификация, уточни Боряна Димитрова.

По проведено проучване, насочено към общини и кметове от фирмата, която изпълнява проекта, са били получени много малко становища от кметовете и общините, поясни още тя.

Сред мотивите за съдебната реорганизация е както големият брой прокурори и съдии на глава от населението у нас, така и увеличаващото се бюджетиране на съдилища, в които има много малък брой дела.

„Смятате ли, че сме достатъчно богата държава, за да си позволяваме бюджети над половин милион всяка година, с тенденция за увеличаване, за съдилища, в които има двама съдии и малко дела? При едно териториално отделение - то не разполага със самостоятелен бюджет, там се дават толкова пари, колкото са необходими. Ресурсът, който стои неизползван в тези съдилища, ще бъде използван", подчерта Димитрова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Подполковник Н.Марков, ОР

Военната ни прокуратура е по-голямо дъно от гражданската, защото тя е пряка нейна производна. Там е пълно с калинки, вуйчовото и чичовото – куц отбор от нефелни същества облечени във военни униформи. Затова, какво ще разследват тези кривокраките и какви изводи ще правят за инцидента със загиналия пилот – това ще бъдат пълни глупости. Дотогава ще гледаме и слушаме по всички политически /разбирайте всички национални/ телевизии оядените до спукване бивши и настоящи министри на отбраната, които още на първия месец в това министерство се качиха на възможно най-скъпите джипове „Мерцедес“, тяхна собственост, регистрирани на разни фирми, свързани по специални договори с министерството. Ограбиха буквално военните имоти, построиха си хотели из цялата държава, купиха си имоти в няколко държави по света, унизиха българската хилядолетна държава. Изплюха се в лицата на всеки данъкоплатец! Ще слушаме и най-случайния човек Ненчев, който от земеделски партиен полазник се прероди в говорител на отбраната и пръв разбирач в републиката. Без да е прочел и една книга по темата, нито да е учил за това. Разбирате ли докъде сме стигнали – дъно, под което има само тиня. С уредени 30 часа на месец нальот на нашите пилоти, политиците и министрите извършват договорено убийство на тези офицери. Ако има и грам справедливост в тази страна, всички минали през министерското кресло на отбраната дебелогъзи пръдльовци, трябва да бъдат набутани в затвора „Белене“ до края на живота им. Не само заради този смъртен случай /убийство/, а заради тежка корупция, злоупотреби в особено големи размери, злоупотреби с власт, тенденциозно заплашване на националната сигурност и тоталното съсипване на българската армия. Тези най-малки между нас човечета, нямат място нито в политиката, нито между нас гражданите. Мястото им е в затвор с тежък режим, без право на обжалване. Моят личен съвет към всички български пилоти е да напуснат редовете на българската армия и да си живеят живота. Живейте, момчета, вие го заслужавате! Да не позволяват да ги сапунисват с родолюбие, военен дълг и прочее глупости, които отдавна не означават нищо. Нека се огледат около себе си и да видят, че около тях и над тях всичко живо краде и лъже. Няма смисъл от саможертва, когато тя не е в сърцата на всички по веригата. Вървете в далечни страни и взимайте по 12 000 долара заплата да пръскате царевица с нови селскостопански самолети, но не умирайте безсмислено за българската ограбена от политици и бандити държава, която не ви цени. Така се случи, момчета – нямаме шанс! Тук вече няма и смисъл, освен една – да оцелеем до денят на страшния съд. Ще потрябваме. А на политиците ще кажа едно – ще дойде и вашия ред. Винаги идва.

11.06.2021 01:36:13

Iliyan Vasilev

Тази седмица ще има развитие по темата с главния прокурор Гешев. Бавно и постепенно почватата под краката му се нагрява, а е известно че не е нестинар и само с подскачане и криене няма да се измъкне. Разследването на Анти Корупционния фонд, което ще излезе на 11 юни, в което основната тема е рекетът на прокурори срещу Веселин Денков и задържането му за 9 месеца, заради участие в протестите и измислени обвинения по финансирането им, има преки „свидетелства“ срещу спецпрокурори и откроена и ролята на главния прокурор. Ще го видим, ще съдим, но главното е общата картина на поръчаното от Борисов тотално разследване на протестите, които са пакетирани като „опит за държавен преврат“!?! И така се започва подслушване на опозиционни политици, манипулации по медиите, включително разследвания срещу бизнесмени, уж защото „финансирали протеста“, а реално за да могат да прокурори и следователи да ги рекетират по схемата „ако не искаш да те затворим плати“. Това сделката Борисов си пази властта, Гешев прибира парите. Ако това не е гигантска злоупотреба с власт – здраве му кажете. Борисов впрегнал цялата държавна машина, служби, прокурори, медии за да пази властта си и да дискретидира протестиращите. Бъдете сигурни че това няма да му се размине и заради това ще лежи в затвор, защото това е грубо и престъпно посегателство срещу устоите на демокрацията и правовия ред. Не може да има съмнение кой е мастърмайнда – Главния Разпоредител зад цялата схема – лицето Бойко Методиев Борисов. Зная че ме чете – да запомни тези думи. Кражбите, корупцията и прочие зулуми са престъпления от по-нисък порядък, да ангажираш цялата държавна машина в борба срещу политическите си противниците, срещу мирно протестиращи граждани защото според се страхуваш за властта си, като измисляш че е опит за държавен преврат е престъпление срещу правосъдието и срещу републиката. И не, няма да имаш опцията на Кирил Добрев и Георги Първанов, ОДС да не ги разследва.

08.06.2021 14:57:14

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.