• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Най-големият пазар на открито започва отново работа, но при строги мерки

Най-големият пазар на открито започва отново работа, но при строги мерки

/КРОСС/ Най-голямото открито тържище в страната - Неделният димитровградски пазар, отваря идната неделя, 24 май, след прекъсната дейност от два месеца и половина. Това съобщи на нарочна пресконференция по темата кметът на общината Иво Димов.По негови думи, това е стъпка към нормалното функциониране на пазара и проба за бъдещата му работа в нормално работно време от петък до неделя следващата седмица.

"Обсъждаме това решение от две седмици. Направихме запитване и до Националния оперативен щаб. Предвид спецификата на тържището обаче, която не може да бъде сравнявана с нищо друго у нас, ни отговориха, че решението трябва да бъде взето на местно ниво", уточни Димов. Той добави, че тече и оживен дебат в социалните медии, като мненията са твърде поляризирани."Няма възможност да обособим вход-изход, да разделим потоци, да извършваме тотална дезинфекция," даде за пример Димов. Той изтъкна още, че в Общинския оперативен щаб мненията също били разнопосочни.

Работното време ще е от 7:00 до 14:00 часа, а в издадената кметска заповед са изброени строги противоепидемични мерки спрямо търговци, ползватели на обекти и посетители. Сред тях са носене на лични предпазни средства, дезинфекция на обектите и избягване на струпване на хора и спазване на дистанция от 1,5 метра. Пет полицейски екипа ще следат за реда на огромната по размери площ на пазара.

На този етап не можем да говорим за отваряне на автопазара, тъй като там няма обособени обекти и струпването на хора е по-голямо, посочи Димов. Евентуално тържището за автомобили ще бъде пуснато следващата седмица.
Димов отговори на журналистически въпрос, че намалението на приходи в стопанисващото пазара общинско предприятие са много сериозни, но това във времето може да бъде компенсирано.

"Становището на РЗИ е, че мерките трябва да бъдат разхлабвани поетапно и обстановката да се следи внимателно. Няма място за паника, но мерките трябва да се спазват", каза д-р Силвия Янева от РЗИ-Хасково.

"Голяма част от търговците на пазара са жители на общината и за тях той е единственият източник на доходи", смята председателят на Постоянната комисия по пазари и тържища в общината Сашо Спасов.

Кметът Димов предупреди, че ако има случаи на зараза с COVID-19 и източникът се окаже пазарът, той ще бъде отново затворен.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.