• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Д-р Георги Димов, председател на „Народна сила“: Ние сме един народ, България трябва да е над всичко

Д-р Георги Димов, председател на „Народна сила“: Ние сме един народ, България трябва да е над всичко

„Да защитим българите в Украина". Въпреки, че българското малцинство е едно от най-големите в Украина, то не среща достатъчно подкрепа на българската държава.

/КРОСС/ Реално погледнато днес в Украйна живеят над 200 хиляди българи. През 2021 година в Украйна ще има нови преброявания и всичко се прави явно с тази цел. Българското ни малцнство през 2001 година е намаляло на 204 хиляди души, сега ще намалее на 100 хиляди души, но на кой му пука в Българи - това каза по време на пресконференция д-р Георги Димов, председател на патриотично движение „Народна сила".

Важно е да има политическа коректност, да сме солидарни с мигрантите - нека да приемем сирийци, нека да приемем абсолютно всички бежанци от Близкия изток и от Африка. Днес българската общност в Болград е подложена на унижения, духовна анихилация, духовно разделение добави Димов.

Генералния проблем е, че тези пет области ще бъдат по-големи от Болградската област административно. Тези българи няма да са със специален статут, тези българи ще бъдат слети в процеса на украинизация и както виждаме най-големия проблем, който нас ни притеснява е, че ако не ни пука за българите в чужбина, какво остава за българите в България, каза още Димов.

Българската диаспора е най-голямата в Украйна, но тези хора бяха забравени последните 30 години, докато страни като Унгария, Молдова, Полша водят активна политика в този регион, коментира още председателят на патриотично движение „Народна сила".

Явно външното ни министерство е окей с всички неща, които се случват в Украйна, а всъщност би трябвало да взимаме пример от другите държави в ЕС, които се грижат за своите малцинства там, допълни Георги Димов.

На въпрос на агенция КРОСС дали е била потърсена помощ освен от външно министерство и от вицепрезидента Илияна Йотова и дали тя изобщо може да помогне за решаването на този проблем с българското малцинство в Украйна, Георги Димов коментира, че не са изпращали подобна покана за присъствие на пресконференцията на вицепрезидента.

„Решихме тази пресконференция да се направи като един граждански форум, за да не се измести центъра от основния проблем. Нашата цел с този форум беше той да не се свързва по никакъв начин с политици и политически сили", коментира още Георги Димов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.