• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Руските дипломати, обвинени в шпионаж, напуснаха България

Руските дипломати, обвинени в шпионаж, напуснаха България

/КРОСС/ Двамата руски дипломати, които бяха обявени за персона нон грата, излетяха от страната.

На 23 септември българското Министерството на външните работи обяви за персона нон грата двама руски служители от руското търговско представителство в София заради събиране информация, представляваща държавна тайна.

В МВнР бе получено писмо от Прокуратурата на Република България с постановление за спиране на досъдебно производство спрямо двамата дипломати, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването ѝ на чужда държава или чужда организация, което е престъпление.

Те са събирали разузнавателна информация за военната техника на нашата армия, а им помагали български граждани.

Главният прокурор Иван Гешев уведоми официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.

Действията на МВнР са съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Те имаха срок от 72 часа да напуснат страната заради обвинения в шпионаж.

От Руското посолство по-рано съобщиха, че двамата руски дипломати ще напуснат страната ни в посочения срок. Руската страна си запазва правото за ответни "огледални" мерки, се посочва в съобщението. Изразява се и съжаление, че изгонването на двамата, уличени в шпионаж, "не отговаря на традиционно конструктивния характер на двустранните отношения".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Шайката се подмазва на САЩ заради готвените от тях санкции срещу т.н. Балкански поток.

26.09.2020 10:23:14

Питащ

А сега можем ли да въздъхнем вече спокойни... Че никой няма вече да узнае тайните на българската обслужваща войска... Нито секретните натовския бани, нито кухните, нито пералните, нито прахосмукачките... И ние гордо ще изпълняваме съюзническите си хигиенизиращи задължения... НАТО - ОТАН...

26.09.2020 09:24:55

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.