• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Кой е новият служебен премиер Стефан Янев?

Кой е новият служебен премиер Стефан Янев?

/КРОСС/ Стефан Динчев Янев е български офицер, бригаден генерал, служебен вицепремиер и служебен министър на отбраната в кабинета на Огнян Герджиков.

Роден е на 1 март 1960 година в Поповица, Пловдивска област.

От 1979 до 1983 г. учи във Висшето народно военно-артилерийско училище „Георги Димитров" в Шумен „земна артилерия" и гражданска специалност „Електронно-изчислителни машини". Бил е командир на артилерийски взвод и батарея (1983).

През 1993 г. завършва Военната академия в София. През 2005 година завършва Военен колеж към Националния военен университет във Вашингтон, САЩ.

В периода 2005 - 2007 г. е началник на департамент „Tрансформации" в Центъра на НАTО за борба c тероризма в Анкара. През 2007 година става директор на дирекция „Отбранителна политика" към Министерството на отбраната. През 2008 г. Е директор на дирекция „Политика за сигурност и отбрана".

На 1 юли 2009 г. е назначен на длъжността директор на дирекция „Политика за сигурност и отбрана" и удостоен с висше офицерско звание бригаден генерал.

През 2010 г. е назначен за директор на дирекция „Отбранителна политика".

От 2011 до 2014 г. е военен аташе в САЩ.

През 2014 г. бригаден генерал Стефан Янев е освободен военна служба.

От 27 януари до 4 май 2017 година е заместник министър-председател и министър на отбраната в служебното правителство на Огнян Герджиков.

В момента съветва президента Румен Радев по въпросите за националната сигурност.

Владее английски, немски и руски език. Женен, с две деца.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

А предишният служебен Герджиков?

Държи ли бившият главен прокурор Сотир Цацаров коз спрямо Огнян Герджиков с разследване „Синдика“? Твърде интересна е разработката на икономическа полиция в Пловдив, известна под името „Синдика“. Твърди се, че тя е свързана с дейността на Огнян Греджиков като такъв през 90-те години на миналия век. Наши източници от прокуратурата казват, че дни сред като Герджиков станал служебен премиер, секретната папка била изискана от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, където преседяла дълго време. Какво има в нея реално остава загадка. Знае се само, че тя е дело на икономическа полиция в Пловдив. Дали Цацаров наистина се е домогнал до чувствителна информация и възможно ли е да се използва като коз по отношение на Герджиков, остава загадка. Факт е, обаче, че бившият служебен премиер публично дава подкрепата си за партиите на статуквото.

20.05.2021 18:22:51

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.