• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

Лозан Панов обжалва решение относно председателя на Апелативния спец наказателен съд

Лозан Панов обжалва решение относно председателя на Апелативния спец наказателен съд

/КРОСС/ Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов подаде до Върховния административен съд (чрез Висшия съдебен съвет) жалба срещу решението на Съдийската колегия по т. 5 от Протокол № 13/20.04.2021 г. С обжалваното решение е постановен отказ да се образува дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на съдия Георги Ушев - председател на Апелативния специализиран наказателен съд по внесено предложение от председателя на ВКС.

В жалбата се подчертава, че отказът е постановен след като с решение от 02.04.2021 г. на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е отменено решението на Съдийската колегия от 26.02.2019 г., с което кадровият орган отказва образуването на дисциплинарно производство по направено от председателя на ВКС предложение за налагане на дисциплинарно наказание и е върната административната преписка на Висшия съдебен съвет за продължаване на производството.

Според председателя на ВКС с поредния си отказ да образува дисциплинарно производство Съдийската колегия е осуетила възможността да бъде проведена предвидената в закона процедура за разглеждане на основателността на направеното предложение, тъй като липсват пречки да се образува дисциплинарно производство, доколкото предложението за образуване на такова срещу съдия Ушев е допустимо, обосновано е, като съдържа подробни мотиви за конкретно изложени обстоятелства за извършени дисциплинарни нарушения по чл. 307, ал. 3, т. 3 и т. 4 от ЗСВ, поради което не са налице основания за отказ за образуване на дисциплинарно производство.

„А дали да наложи или не дисциплинарно наказание преценка има Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, след като разгледа основателността на предложението по същество", категоричен е председателят на Върховния касационен съд.

Той сочи практика на ВАС, според която въпросът дали твърденията в направеното предложение за налагане на дисциплинарно наказание съответстват на обективната действителност, както и дали могат да бъдат доказани с допустими доказателства и доказателствени средства, е въпрос по основателността на искането.

Ако фактите и обстоятелствата, за които се твърди, че осъществяват състав на дисциплинарно нарушение не бъдат доказани или ако не се установи виновно поведение на магистрата, или се установи наличието на други обстоятелства, изключващи дисциплинарната отговорност, Висшият съдебен съвет разполага с правомощието да не наложи дисциплинарно наказание.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.