• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

На 1 януари догодина ще постигнем пълна диверсификация на енергийните доставчици

На 1 януари догодина ще постигнем пълна диверсификация на енергийните доставчици

/КРОСС/ „На 1 януари следващата година в България ще влезе азерски газ. Така ще постигнем пълна диверсификация на енергийните доставчици". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който заедно с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, провери напредъка на строителните дейности по изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България/IGB/.

Премиерът Борисов подчерта, че по проекта се работи на пълни обороти. „Това, което трябваше да направим, сме го направили, така че да няма и ден забавяне на този изключително важен геостратегически проект - от Александруполис до нашата част, ние имаме 20% там, за да може и от Юг на Север да потече различен от досегашния газ - 100% диверсификация", посочи министър-председателят.

До момента по проекта доставеното количество линейни тръби е 159 км. Заварените тръби са близо 72 км, а общо положените и засипаните по изграждащото се трасе са над 11 км. За изпълнението на строителните дейности на интерконектора работят общо 440 души.

Газопроводът IGB ще се свърже с гръцката национална газопреносна система и Трансадриатическия газопровод TAP в района на гр. Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в района на гр. Стара Загора.

Стартът на изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България беше даден на 22 май 2019 г. лично от премиерите на двете страни. Интерконекторът е един от седемте приоритетните проекти за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз. Той е изключително важен и от гледна точка на осигуряване на диверсификация на източниците и доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа. Междусистемната газова връзка ще доведе до реално разнообразяване на източниците на природен газ - чрез него ще получаваме азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, освен това през интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за втечнен природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други.

Газовата връзка между България и Гърция е с обща дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. годишно. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

адв.Елена Гунчева

Просперитетът се вихри като мутра в джипка из територията. Чак не вярваме на очите и ушите си какво благоденствие ни налегна. И то само благодарение на усилията на Главната Мутра на Републиката /да се свети името и маслото Му/. Мрънкащите незабавно да се извинят и да подадат молби за членство в ГЕРБ. Ето например, инфлацията била 0, 6 % за октомври. Ми какво искате повече. Никаква инфлация на практика. Само дебилите и тези, които мразят Светиня Му, се заяждат, че цените на хранителните стоки ежедневно се повишават и оцеляването става все по-скъпо. Душманите му пък спорят, че и цените на лекарствата се повишавали. Че то здравето е безценно, бре, какво се заяждате, ще давате. Ей скоро и в супермаркетите ще ви продават лекарства, за болестите, от които сте се разболели от стреса и вредните храни и мръсния въздух. Ама това е цената на просперитета /Му/. Не вашия, естествено…. НСИ винаги ми е приличало на научна фантастика. Едни хубави неща се виждат, едно светло бъдеще и настояще най-вече. Никаква инфлация, никаква безработица или минимална такава. А, ей Светиня Му коментира, че напук на богатите европейски държави, те се скапват, а ние увеличаваме ръста на икономиката. Вече усещам как Конфедерация Швейцария пращат свои експерти при Светиня Му да се учат на ум и разум как се управлява държава… Аз, понеже съм маргинал. И тулупка. И безделник. И какво ли още не според ГМР, душмански не Му вЕрвам. По-скоро вярвам на очите си, които твърдят, че всеки ден цените на основните храни се вдигат. Че хората остават без работа. Че много семейства вече трудно оцеляват. Че децата се побъркват вкъщи, без да общуват с връстниците си в училище. Че възрастните хора съвсем са на ръба на оцеляването не заради вируса, а заради стреса и това, че правителството ги прави на м…и! Цъфтяща територия. Също като цъфтящите водорасли в морето, които унищожават кислорода и убиват всичко живо. И над хекатомбата гордо стои Мутрата с Джипката и се хвали: „Булгаааааар!“…..

16.11.2020 17:08:23

Анонимен

Дебил, няма такова понятие като 100% диверсификация, освен ако нямаш доставка от абсолютно всички възможни производители и доставчици, което е идиотизъм, разбира се. Освен това дивесификацията не е самоцел, а средство да постигнеш по добри условия в търговията и да избегнеш възможността за икономическо или политическо изнудване. В този смисъл не виждам някакъв резултат.

16.11.2020 14:33:26

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.