• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Кирил Добрев: Правителството няма план за действие

Кирил Добрев: Правителството няма план за действие

/КРОСС/ "Ситуацията, която създаде кризата с COVID-19, е необичайна, затова и няма как да се преодолее с обичайни мерки. Това може да бъде шанс за българската икономика". Това каза зам.-председателят на БСП Кирил Добрев в рамките на онлайн конференцията "Хоризонт 30: Как да изградим модерна България?", организирана от Европейски съвет за външна политика. "Моето виждане е, че България трябва да има стратегия, която да се базира на два основни стълба - дигитални технологии и социална политика. Дигаталните техонологии, които да повишават конкурентоспособността на икономиката ни, а силните социална политики да повишават жизнения стандарт на хората", обясни Добрев.
Според него за 13-те години членство в ЕС, вместо да се скъсява дистанцията между българската и западноевропейските икономики, тя се увеличава. "Ние бяхме изпреварени дори от страни, които влязоха в ЕС след нас", коментира той. По думите му от ляво няма да отстъпят от идеологията си да виждат развитието на икономиката чрез малкия и семеен бизнес и повишаване на покупателната способност на хората. "В същото време смятам, че в българския политически живот и общество трябва да има няколко общи приоритета и без значение кой управлява, тези приоритети да бъдат следвани. Да, ние можем да спорим по пътя и начина, по отношението на държавата към този процес, по цената на всяка една от реформите, но не и по целта", подчерта Кирил Добрев.

Според зам.-председателя на БСП кризата дава шанс България да се възползва в области, където е доказала своите предимства. "Сега сме на едно от челните места по Интернет покритие, защо да не бъдем първи? Това създава възможности за хиляди изнесени работни места, без значение дали си в Северозападна или в Югоизточна България, или в центъра на София. Отдалеченото работно място ще бъде новото нормално и кризата с вируса доказа, че това е възможно", коментира Кирил Добрев.

Добрев отправи предупреждение и за Зелената сделка. "Трябва да се действа бързо и внимателно, за да не се получи негативният ефект, както с пакта "Мобилност". Дерогацията и отлагането не са решение", каза още той. Според него за средствата, предвидени в Зелената сделка, предимство ще имат тези, които са готови със своите планове, в това число и регионални за алтернативна заетост. "Нека се борим максимално дълго да работят ТЕЦ-овете, но паралелно с това да върви работата и по тези регионални планове", добави Кирил Добрев. Той изрази несъгласие с мненията, че трябва да се ограничи ролята на държавата. "В спокойни времена тази теза си пробива път, но по време на криза всеки очаква и иска решение не от някой друг, а от държавата. Затова по-скоро трябва да я укрепваме, отколкото да искаме оттегляне", завърши Добрев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.