• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Делян Добрев: Евентуалните български залежи на газ в Черно море са между 210 и 510 млрд. куб. метра

Делян Добрев: Евентуалните български залежи на газ в Черно море са между 210 и 510 млрд. куб. метра

/КРОСС/ Тази седмица ще внеса предложение да задължим правителството да се откажем от дерогацията за внос на руски петрол. Няма логика в това да ни източват с милиарди на година и всички пари да отиват в руските собственици. Това каза вчера депутатът от ГЕРБ Делян Добрев в предаването „120 минути" по бТВ.

Изключението за България от Шестия пакет санкции на ЕС за Русия беше извоювано от кабинета „Петков". По думите на Добрев от него печелят само „Лукойл" и „Литаско" - по 10 млн. лв. на ден, а в същото време продават скъпи горива на потребителите.

Приет през януари закон задължава 70 стотинки от всеки лев печалба за „Лукойл" да отива във Фонда за енергийна сигурност, припомни Добрев. „Утре ще станат точно 6 месеца, откакто този закон действа. За тези 6 месеца няма една стотинка, постъпила във Фонда за енергийна сигурност, т.е. те продължават да вземат цялата разлика ако ще е така, то България няма никакъв интерес от тази дерогация. Аз съм против тази дерогация от първия ден", обясни Добрев.

Относно прекратяването на концесията на „Лукойл" за пристанище „Росенец" политикът напомни, че заради санкциите това е трябвало да стане още миналото лято, но няколко поредни правителства не са го направили. Още през януари от ДПС са внесли предложение това да се случи, обясни Добрев.

Според него в момента „Лукойл" надписва цените на горивата с минимум 50-60 стотинки на литър.

Отнемането на концесията на пристанището по никакъв начин не засяга собствеността на „Лукойл", подчерта Добрев. „Ако засягаше собствеността на инфраструктурата, това би било своеобразна национализация. Не говорим за такова нещо. Говорим за концесионни права, които държавата сега отнема заради регламента. Като отнемем концесията, не отнемаме тръбите и съоръженията на сушата", обясни той.

Евентуалните български залежи на газ в Черно море са между 210 и 510 милиарда кубически метра газ. Прогнозите за добиваните годишно количества на „Тотал" са направени на база минималните количества, обясни Добрев - 13,5 милиарда. Дори държавата да не придобие дял в консорциума на „Тотал" и ОМВ, съгласно Закона за подземните богатства, двете компании ще внасят в държавния бюджет концесионно възнаграждение в размер на 30% от оборота. „Но това, което ние предложихме тази седмица и бе прието почти единодушно от колегите в пленарна зала, с изключение на БСП, е освен тези 30%, ние да станем и акционер в консорциума. Ако станем акционер с до 20%, това означава, че ще вземаме до 20% от печалбата на консорциума в допълнение с 30-те процента. Самите инвеститори са съгласни до 35% участие на държавата, но според мен 35% би било непосилно от финансова гледна точка, защото в първите пет-шест години трябва да се направят инвестиции. Цялата инвестиция в разработването на находището ще бъде между 4 и 6 милиарда евро. 20% е около 1 милиард евро", обясни депутатът от ГЕРБ-СДС.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.