• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Делян Добрев: „Булгаргаз“ по думите му е почти фалирал

Делян Добрев: „Булгаргаз“ по думите му е почти фалирал

/КРОСС/  Доставките на газ наистина не са спирали, защото купуваме от посредници, и то руски посредници, които ние към 2012 г. премахнахме. Руските посредници сега се върнаха. Това каза Делян Добрев от ГЕРБ в интервю за предаването „Тази неделя" по бТВ.

Добрев показа фактура от компанията „Винтерсхал", която по думите му е продала газ за 40 млн. евро на България, който е с 30% по-скъп от този по договора с „Газпром". „Тези 30%, тези 10 милиона на ден или ги взема Путин и „Газпром", или ги вземат управляващите, или си ги разделят по някакъв начин", заяви Добрев.

Той показа и писмо на „Булгаргаз" от 27 юли до БЕХ, в което се казва, че газ няма и няма да има, дори да дойдат 7 танкера втечнен газ и да има инфраструктура за доставките от тях. Един танкер на месец осигурява половината от необходимото количество, уточни Добрев. „В Същото това писмо пише, че имаме оферта от американска компания за този газ, която оферта ние не сме приели, а крайният срок беше в петък до 16.00 часа. Знаете ли защо не сме я приели - защото нямаме терминали, където да ги разтоварим. Знаете ли защо нямаме терминали - за да могат „Промяната" и управляващите от ДБ да купуват от руските посредници", коментира Добрев.

Той каза, че лидерът на ГЕРБ е свикал Изпълнителната комисия на партията, за да обсъди проблема с липсата на газ за страната.

„Решението е да стартираме незабавен търг за доставка на друг, неруски газ по дългосрочен договор. При дългосрочния договор газът е поне с 30% по-евтин, отколкото, ако купуваш танкер по танкер. Трябва и незабавно да бъде резервиран капацитет в терминалите за регазификация в Гърция или в Турция", обяви Делян Добрев.

Ако процедурата бъде стартирана сега и бъдат поканени всички доставчици на LNG или доставчици на тръбен газ, дългосрочен договор е възможен от 1 януари и газовата криза ще бъде решена, смята депутатът от ГЕРБ.

„Булгаргаз" по думите му е почти фалирал, а „Топлофикация София" ще натрупа 1,5 милиарда задължения само за тази зима. „Катастрофата в сферата на газа е тотална и тя е, за да се взема от руските посредници руски газ", посочи още Добрев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Поредният идиот и апологет на скъпия щатски газ. Подписвайте договор с Газпром или поне използвайте остатъка от изтичащия, дебили. Вие аритметика не сте ли учили в основното училище. Отказвате се от това за което Германия и Италия се борят, а Украйна, макар и в състояние на конфликт с Русия, използва - евтин руски газ. А бе, вие сте за убиване или поне за бой.

31.07.2022 17:25:54

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.