• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Христо Иванов: Стотици милиони отиват за “порт Доган”

Христо Иванов: Стотици милиони отиват за “порт Доган”

/КРОСС/ Стотици милиони левове отиват за изграждането на пристанището на Ахмед Доган във Варна вместо за развитието на пристанище Варна. Това заяви съпредседателят на „Демократична България" Христо Иванов.

Той посочи, че в момента се строи „порт Доган" и се обслужват неговите интереси. Това става чрез удълбочаването на подстъпите на Варненското езеро към териториите, с които почетният председател на ДПС разполага.

Драгажните маси, които са вадят от дъното са силно токсични и опасни за здравето на хората и околната среда. „Районът практически е в границите на град Варна и се създават опасности, които не са ясни. За това е трябвало да се направи ОВОС, за да се оцени дали околната среда може да поеме такава дейност и дали има място, където този обем да бъде депониран", предупреди Христо Иванов и добави, че депото, където трябва да се съхраняват тези драгажни маси отдавна е изчерпало своя капацитет - още през 2009 г.

Обемът, за който отново е отворено депото, са 3 милиона куб.м., докато по план при удълбочаването ще бъдат извадени 7-8 милиона. „Не е много ясно, къде ще бъде депониран този остатък... Има изследвания, които са констатирали завишени норми на отровни съединение,така че има какво да се съмняваме", изрази своите притеснения лидерът на „Демократична България". Той обеща да бъде пуснато видео, от което ще се види как кораб изсипва тиня и се замърсява водата.

„Това отново обслужва „порт Доган". Би било нормално тези изкопни и драгажни маси да бъдат изкарвани някъде на дълбоко в 12-милната зона, но това не се случва", отбеляза Христо Иванов.

Той заяви, че са сезирали МОСВ, защо не е направен ОВОС. Също така се чака и проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция защо не е направена обществена поръчка за това удълбочаване.

„Чрез заобикалянето на Закона за обществените поръчки Държавно предприятие Пристанищна инфраструктура директно възлага дейностите на едно ЕАД, което по-късно наема една руска фирма. Има и решение на Министерски съвет, с което се отпускат едни 350 милиона", заяви Иванов.
„Става дума за едни 350 милиона лева наши пари, които виждаме как със съдействието на българските институции отиват не на ползу роду, а на ползу Догану. В момента се намираме в предизборен период, всички са се засилили да махат Бойко Борисов и ГЕРБ. Няма никакво съмнение, че Бойко Борисов най-малкото трябва да слезе от политическата сцена и ГЕРБ трябва да минат в опозиция, да бъдат премахнати от управлението. Рискуваме Бойко Борисов да се отиде, а да остане Доган. Големият въпрос е как българските държавни институции са превърнати в обслужващ персонал на сараите. Този модел трябва да бъде премахнат. „Демократична България" е единствената политическа сила, която ясно назовава модела и има ясна програма за това, как този модел да бъде разрушен", подчерта Христо Иванов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Петър

Едно и също взе да върти Иванов, но той е известен безидеиник и не може да учуди никого с това.

21.10.2020 21:56:50

Калоян

Ето това е истинската драма на Христо Иванов, че стотици милиони отиват за Ахмед Доган и Делян Пеевски, а остават много малко хиляди за неговия господар Иво Прокопиев!

21.10.2020 17:22:49

Тодор

Ей, Ице, няма ли да се кротнеш вече или всеки ден ще изливаш тонове помия върху някого?!

21.10.2020 16:21:04

Анонимен

Не му се сърдете, все пак е на заплата човекът :))))))

21.10.2020 14:30:21

Велизара

Христо Иванов ако беше толкова подробен и за далаверите на Прокопиев, цена нямаше да има, може би тогава щеше да има някой излъгал се да гласува за него.

21.10.2020 14:18:45

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.