• 13 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Експерт: Инфлацията в еврозоната може да бъде овладяна чрез отлагане за определен период на Зелената сделка

Експерт: Инфлацията в еврозоната може да бъде овладяна чрез отлагане за определен период на Зелената сделка

/КРОСС/ Към вчерашния ден наблюдавахме поскъпване в цената на суровината, и то в рамките на 4-5 долара. Това се дължи на факта, че пазарите и борсите изпитват страх този конфликт да не навлезе в една по-сериозна фаза, която да доведе до ограничаване на количествата продукт. Светът и пазарите са много разтревожени. Това каза Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация в предаването „Тази неделя" по бТВ.

Светът и пазарите са разтревожени от поредния военен конфликт. Три са вариантите за развитие на конфликта, посочи той. „Единият е нещата да останат в този размер. Това означава една сухоземна операция в ивицата Газа, което би оставило цените на нива, подобни на тези, които виждаме днес. Вторият вариант е да има една проксивойна между Израел и един от доставчиците на пазара на суров нефт - Иран. В такъв случай вероятно ще видим стойности на петрола малко под 100 долара. Третият и най-лош вариант е да видим една регионална война около Израел или спиране на танкери от Иран. Ще видим високи стойности. Някои анализатори говорят за 150-160 долара", обясни той.

Според него горивото няма да се стигне до 4 лева за литър.

Инфлацията в еврозоната може да бъде овладяна чрез отлагане за определен период на Зелената сделка. „Суровините са една от основните причини за инфлацията в еврозоната. С новите изисквания, които всеки ден се бълват от страна на ЕК, ще става все по-сложно", подчерта Светослав Бенчев.

Около 60% от това, което се плаща на бензиноколонката, са данъци и такси. Цената на суровината е около 30% от цената на горивото. „Производствените цени в България са най-ниски и те са с около 20 до 30 евроцента по-ниски в сравнение със страните от ЕС и с 6 до 10 евроцента по-ниски, отколкото в Румъния и в Гърция", обясни експертът.

Икономистът Владимир Сиркаров коментира, че покачването на петролните котировки към момента не е толкова сериозно. Сортът „Брент" се търгува на цена около 90 долара.

Според него най-мрачният сценарий би бил този, ако се премине към директна конфронтация между Израел и Иран.

„Прогнозите са за 150 долара. Икономическият растеж ще се понижи до 1,7%. Агрегираните сметки са за 1 трилион загуба от нереализиран потенциал в икономически аспект. Ще има удари по конкретни сектори като авиоиндустрията със сигурност и международната търговия, която все още страда - веригите за доставки на международно ниво все още не е възстановена", добави Сиркаров.

Това би довело и до покачване на инфлацията.

бТВ, „Тази неделя"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.