• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Правителството се обяви срещу българското домакинство на инициативата "Три морета" през 2021 г. още от самото начало

Правителството се обяви срещу българското домакинство на инициативата "Три морета" през 2021 г. още от самото начало

/КРОСС/ В отговор на отправени въпроси от страна на медии за проведената на 19 октомври т.г. среща на върха на инициативата „Три морета" /ИТМ/ в Талин, както и за днешните уверения на министър-председателя, че „абсолютно всичко, което България трябваше да направи от страна на правителството за инициативата „Три морета", е направено", прессекретариатът на държавния глава предоставя следната информация:

Още в края на м.г. президентът Румен Радев декларира готовност да бъде домакин на срещата на върха на президентската инициатива „Три морета" през 2021 г. За целта са проведени разговори на българския държавен глава с президентите на всички страни-участнички, в които е изразена тяхната подкрепа за българско домакинство на инициативата през 2021 г.

На 26.02.2020 г. при посещение в чужбина българският премиер се разграничава от идеята за създаването на Инвестиционен фонд в рамките на ИТМ и подчертава, че България вече прави важните за регионалната свързаност проекти със собствени пари. Министър-председателят публично се разграничава от тази позиция едва в края на месец август т.г. след проведени международни срещи в Блед.

На 23 юни представител на българското МВнР изразява резерви пред акредитиран в страната ни дипломат, че България може да бъде домакин на ИТМ през 2021 г., въпреки заявеното желание за това от президентската институция.

В рамките на видеоконферентна връзка на министрите на външните работи на ИТМ на 30 юни т.г., българският представител заявява, че правителството на България счита за целесъобразно страната ни да не провежда домакинство на инициативата през 2021 г.

На 11 септември т.г. държавният глава проведе на „Дондуков" 2 среща с посланиците у нас на 12-те държави, които участват в инициативата. На срещата президентът представи идеите си за работа по българското домакинство на „Три морета" през 2021 г., която да се утвърждава като инструмент за социално и икономическо сближаване в Европа. В същия ден на среща с дипломатическите представители министърът на външните работи подчертава, че България е готова да подкрепи продължаване на естонското домакинството и през 2021 г., за което Естония вече е заявила своите амбиции. Външният министър предлага отлагане на българското домакинство на инициативата.

При подготовката на съвместната декларация, която следва да бъде приета на срещата на върха в Талин и да официализира българското домакинство, българското Министерство на външните работи изпраща становище до ресорните министерства на страните-участнички, в което се предлага „отпадане на последния параграф от съвместното изявление относно българското домакинство на срещата на високо равнище на ИТМ през 2021 г.".

На 16 октомври, в самото навечерие на посещението на президента Румен Радев в Талин, в президентската институция е получено електронно писмо от представител на МВнР, в което се заявява, че няма промяна в становището на външнополитическото ни ведомство, което е за отлагане на българското домакинство и удължаване на естонското през 2021 г.

Съпротивата на правителството срещу българското домакинство на президентската инициатива „Три морета" през 2021 г. продължава до самата церемонията по предаване на флага на домакинството на президента Румен Радев в Талин. От 19 октомври т.г. България е домакин на инициативата „Три морета" с подкрепата на останалите страни-участнички.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Престанете да излагате страната ни и да показвате кой е по по най....!

23.10.2020 11:37:40

Анонимен

Защо нагло от президентската администрация продължава тръбене по този срамен повод.Радев отново е решил,че правилата за карантина не го засягат,защото има имунитет. Само че не този имунитет.

22.10.2020 11:26:30

Анонимен

Това е информация на прессекретаря на Радев,който твърди официално,че Радев не е бил в контакт със заразен с Ковид 19.Колко да му вярваме на писаниците на този.Толкова,колкото и на Радев,който за пореден път замина за чужбина да ни излага пред света.

22.10.2020 11:23:28

Анонимен

Ако всичко изброено е документирано, Плондера и нахилената Очиларка трябва да си понесат отговорността за действията. Изобщо тези дебили защо са решили че външната политика е нещо което само те трябва да решават, понеже ( може би ) са спечелили изборите. Това далече не означава че дори техните избиратели са подкрепили бъдещите им действия, без да ги познават в конкретика. Захариева ни е наредила в една група с нео-нацисти ( Украйна) и превратаджии (Полша и Литва), за които през цялото време декларира безрезервна подкрепа.

22.10.2020 09:51:10

Анонимен

Защо се измести разговорът от един безотговорен човек към международна инициатива,която ще я има без значение дали премиерът я одобрява или не. Радев замина в Талин след контакт със заразен с Ковид вместо да се самокарантинира.От този ли да очаква нещо България.Това е същественият въпрос.

22.10.2020 06:45:01

Анонимен

Мирише на натиск отвън за проваляне на тази инициатива. Всичко по-независимо и самостоятелно вън от ЕС е обект на блокиране.

21.10.2020 18:50:18

До долния анонимен

Срамно е поведението на правителството на Борисов и външното министерство на Захариева, които всячески се стремят да подкопават всяка една полезна за България инициатива на президента Радев. А още по-срамно е, че същите тези бандити все още са на власт. ОСТАВКА!!!

21.10.2020 18:18:35

Анонимен

Срамно пренасяне на българските ежби на международна сцена!

21.10.2020 18:07:18

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.