• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Учени установиха че, деца които са пристрастени към използване на технологии, са по-застрашени от психоза

Учени установиха че, деца които са пристрастени към използване на технологии, са по-застрашени от психоза

/КРОСС/ Деца, които са пристрастени към смартфони, таблети и видеоигри, са по-склонни да страдат от психоза в по-късен етап от живота си, сочи проучване, пише „Дейли мейл".

Изследването е публикувано в изданието на Американската медицинска асоциация JAMA Psychiatry.

Учените са установили, че употребата на смартфони и социални мрежи в юношеска възраст е свързана с параноя, заблуди, халюцинации и „странни идеи". Това може да продължи докато човек навърши 23 години.

Според проучването самата техника не е причина за проблема. По-скоро пристрастяването на детето към устройства може да е предупреждение, че то вече е уязвимо към психични заболявания.

„Злоупотребата със социални мрежи и проблемите с психичното здраве изглежда имат общи рискови фактори, които могат да бъдат самота, тормоз и влошени отношенията между родители и деца", уточни канадският екип, провел проучването.

Насилственото принуждаване на пристрастените младежи да се откажат от екрана, като внезапно ги лишат от него, няма да помогне и е вредно.

В проучването участват 2120 канадски деца, родени през 1997 и 1998 г., като се разглеждат техните навиците в социалните мрежи и психопатичните им преживявания. Учените установяват, че дори тези, които драстично са намалили употребата на компютри, все пак са имали по-чести психотични преживявания в зряла възраст, дори след като са взети предвид други лични преживявания.

Използването на интернет е силно свързано с депресия, в сравнение с прекомерното игране на видеоигри или гледането на телевизия. Игрите дори могат да подпомогнат при емоционалната регулация и развитието на социални умения в по-голяма степен, отколкото „пасивните" форми на технологии като телевизията.

Хората, които искат да помогнат на децата, на първо място трябва да се замислят каква е причината пристрастяването да се появи.

„Прекомерното използване на цифрови технологии в юношеска възраст може да бъде по-скоро ранен маркер, отколкото причина за по-късни проблеми с психичното здраве", каза д-р Симона Скрипкоускайт от Оксфордския университет. Тя добави, че експертите все повече „се разграничават" от разбирането, че техниката е „основна причина за всички съвременни проблеми".

„Често вече съществуващи лични проблеми са разковничето за злоупотребата с интернет и психически заболявания", смята тя.

Неотдавнашно изследване на Кралския колеж в Лондон направи заключение, че всеки трети човек отговаря на критериите за клинична зависимост от смартфон. Пристрастените могат да загубят контрол върху времето, което прекарват на телефоните си, да се притесняват, когато нямат достъп до устройствата си, и да пренебрегват други по-значими неща в живота си.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.