• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Проф. Аргирова: Част от прекаралите COVID-19 имат проблеми с паметта и забравят

Проф. Аргирова: Част от прекаралите COVID-19 имат проблеми с паметта и забравят

/КРОСС/ След Омикрон има сериозни постковид последствия. Получават се усложнения с най-различни органи - бели дробове, бъбреци, дори се появява мозъчна мъгла. Тя се проявява в затруднение с паметта и дори с възпроизвеждането на изминали събития. Това се наблюдава често, автори твърдят, че около 30% от прекаралите COVID-19 забравят и не могат да си спомнят някои неща. След около 2-3 месеца човек се възстановява, при някои обаче това отнема по-дълго време”, заяви в ефира на „Здравей, България” вирусологът проф. Радка Аргирова, която стана съветник на премиера Кирил Петков. Тя препоръчва да се постави бустерна доза, за да се предпазим от новия щам.

Ние се намираме в нова ситуация. Не е завършила тази вълна, обособена от делта варианта, очакваме омикрон, аз дори мисля, че вече имаме. Но трябва да се докаже чрез секвениране. Започва и тази вълна. В края на януари очакваме и грип. Тази ситуация, на фона на много малкия процент ваксиниране и на новото правителство, изисква нови решения, обясни проф. Аргирова. Според нея вирусът се разпространява страшно бързо и е възможно темповете на заразяване да скочат.

Този вариант не предизвиква особено тежко състояние и протичане на заболяването. Това се отнася за хора, които са ваксинирани, особено с трета доза. Между 70-80% от хората с бустерна доза са предпазени от Омикрон. Може би няма да се стигне до препълване и криза на болниците. Но обръщам внимание – след Омикрон има сериозни постковид последствия, посочи проф. Аргирова. Тя обясни, че след ваксинация с AstraZeneca, бустерната доза трябва да бъде задължително с Pfizer. Ако сте ваксиниран с Pfizer, може да си поставите от същия препарат или половин доза от Moderna.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Това се отнася преди всичко политиците, които забравят за предизборните си обещания.

23.12.2021 10:52:14

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.