• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Д-р Аспарух Илиев: Рискът от COVID е по-голям, отколкото от страничните ефекти от ваксинацията

Д-р Аспарух Илиев: Рискът от COVID е по-голям, отколкото от страничните ефекти от ваксинацията

/КРОСС/ Рискът от COVID е по-голям, отколкото от страничните ефекти от ваксинацията. При AstraZeneca вече има данни, макар и много малко. Ако 200 хиляди души се ваксинират, вероятността да настъпят тромбози е при един от тях, заяви д-р Аспарух Илиев, началник на лаборатория в Берн, в ефира на „Здравей, България".

Неговият съвет е всеки да се ваксинира по възможно най-бързия начин, независимо с коя ваксина. Д-р Илиев сподели за четири случаи на хора, които са чакали по-добра ваксина, а в момента са в тежко състояние в болница.

Засега имаме информация, че подмяна на ваксини е възможна, но още се извършват проучвания. ЕМА препоръчва да няма ограничения на ваксинирането с този препарат. Големият въпрос е дали имаме алтернатива на този продукт или не? Факт е, че в Европа нямаме достатъчно ваксини, AstraZeneca е един от основните стълбове на имунизацията. При риск 1 към 100 от смъртност при COVID, честота 1 към 100 хиляди е много ниска, смята специалистът. Според него не е правилно след първа доза от AstraZeneca, втората доза да е от друг препарат. Д-р Илиев подчерта, че ако след първа доза от ваксината на „Оксфорд" не са се проявили странични ефекти, вероятността това да се случи при втората доза е минимална. Той обясни, че няма нито необходимост, нито доказателства, че трябва да се пият лекарства за разреждане на кръвта след имунизация.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.