• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Румен Драганов: Предпочитани дестинации за почивка в чужбина са Северна Африка, Дубай и Карибският басейн

Румен Драганов: Предпочитани дестинации за почивка в чужбина са Северна Африка, Дубай и Карибският басейн

/КРОСС/ Предпочитани дестинации за почивка в чужбина са Северна Африка, Дубай, Карибският басейн, както и балканските страни. Това заяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов пред Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен - България остава най-евтината дестинация за посрещане на празниците. И добави, че цените за пакет от 10 000 лв., каквито бяха обявени във Велинград, са за апартамент за 4-членно семейство. И при аналогичини условия в чужбина този пакет ще излезе по-скъп.

"Най-добре е да си стои човек вкъщи, ако не иска да плаща, но пак няма да му излезе без пари. Най-евтино е в Турция - има пакети по 300-400 лв., което е колкото една нощувка в България. Но това, което ще получите там и тук за тези пари, е различно. В Турция има цени по 15 000 евро", уточни директорът на Института за анализи и оценки в туризма.

Пакетите на посрещане на Нова година у нас отдавна са изчерпани, сега актуални са записванията за 2023, уточни Драганов.

"Запитванията са за 560 000 пътувания около Коледа и Нова година. Като се слеят празниците, се получават 10 дни почивка. Резервациите са както по планинските курорти, така и в балнеохотели, къщи за гости", посочи той.

Директорът на Института за анализи и оценки в туризма назова и средната цена за четиричленно семейство за нощувка в стая - около 180-240 лв., като в нея не е включена храната и празничният куверт.

"11-17% е увеличението на цената за празниците за година. Поскъпването е основно заради програмата. Цената на труда на изпълнителите е сериозна. Цените, които хотелиерите дават, са много коректни. Те се съобразяват, не се търси печалба. Ток, заплати - всичко се вдигна, ако се приложат действителните цени, ще се бръкнат гостите много повече", подчерта Драганов.

Основните резервации, които правят туристите, са за тридневни пакети. Драганов поясни, че едноседмични правят скиорите, които търсят по-евтини места за настаняване.

Около 70 000 чужденци се очаква да дойдат у нас за Коледните празници. Голяма част от тях са българи, които идват при семействата си.

"Хората започнаха да си живеят живота. Излязоха от тези млаки апартаменти, откриха втория дом - къщите, които имат в страната, реновираха ги, много интензивни са уикенд пътувания. Записванията за догодина са интензивни, на всеки му е ясно, че като дели парите настрана - инфлацията ще ги изяде", коментира Драганов.

За следващата година се очаква значителен ръст на туристите.

"1,2 млн. чужденци очакваме от декември до края на март - те не отиват само в зимните курорти, има винен, селски туризъм. В планинските курорти отиват около 1/4 тях", каза още гостът.

Според него Илън Мъск няма да дойде в България, но пък за няколко дни се е напомнило за едно красиво място в страната ни.

Драганов коментира и настаняването на украинските бежанци у нас. По думите му след 3 месеца на държавна издръжка те трябва да се включат в пазара на труда.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.