• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Помогнете на черния си дроб през пролетта

Помогнете на черния си дроб през пролетта

/КРОСС/ Много от нас са чували различни съвети за „прочистване на черния дроб“ поне веднъж. Всъщност до пролетта този вътрешен филтър на телата ни се чувства особено изтощен, тъй като през студения сезон сме особено склонни да ядем мазни храни и да пием алкохолни напитки. Черният дроб се нуждае от помощ, която обаче трябва да е деликатна и компетентна.

Превърнете в навик яденето на 2-3 ореха на ден

Те са източник на глутатион и аргинин. Ядките са отличен източник на ненаситени мастни киселини, полезни аминокиселини и витамини. Ядковите мазнини са "правилни" и здравословни. Те се абсорбират добре и работят за подобряване на състоянието на кожата, косата, зрението и мозъчната дейност.

Орехите имат едно значително предимство пред останалите ядки. Те са богати на глутатион, наричано „майката на антиоксидантната защита“. Той е включен в повечето процеси за неутрализиране на токсините в тялото ни. И обикновено се произвежда от черния дроб. Но малко помощ няма да му навреди, пише БГНЕС.

Освен това орехите са богати на аргинин - аминокиселина, която помага на черния дроб да неутрализира амоняка.

Яжте грейпфрутите с ципата

Те са източник на нарингенин. Този жълт или розов плод е богат на витамин С и антиоксиданти, които са чудесни за прочистване на черния дроб. Но за правилния ефект ще трябва да се откажете от навика да ядете само сочната пулпа на плода, отделяйки го от ципите. В края на краищата там се съдържа флавоноидът нарингенин. Това вещество помага за нормализиране на метаболизма на глюкозата, потиска апетита и според някои медицински изследвания стимулира черния дроб да разгражда съхраняваните мастни молекули. Малък „страничен ефект“: именно нарингенинът прави вкуса на грейпфрута горчив.

Станете приятели на лука и чесъна

Лукът и чесънът са незаменими за детоксикация на черния дроб. Източникът на специфичната миризма и вкус на тези продукти е органичното сярно съединение - алицин, което се използва от черния дроб за неутрализиране на широк спектър от токсини. Той също така дарява лука и чесъна с бактерицидни и противогъбични свойства.

Прави впечатление, че алицинът присъства в лука под формата на етерично масло. За да го получите от чесъна, първо ще трябва механично да унищожите скилидката. Например – смачкайте я. В този случай две химични съединения ще реагират, за да образуват алицин. Затова смачкването на чесън го прави по-полезен от нарязването му или сервирането на трапезата на цели скилидки.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.