• 15 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7650
  •  GBP / BGN 2.3153
  •  CHF / BGN 2.0836
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

Как динята влияе на черния дроб?

Как динята влияе на черния дроб?
Руският гастроентеролог д-р Евгения Мелникова споделя, че в някои случаи динята може да се окаже вредна за тялото.

/КРОСС/ Влияние на динята върху черния дроб
Доктор Мелникова отбелязва, че по-специално, порция диня от повече от 200 грама (на ден) може да повлияе негативно на благосъстоянието на хора с високо съдържание на калий в кръвта - те могат да получат сърдечна аритмия. В допълнение нейната консумация може да увеличи натоварването на черния дроб.

„Динята е източник на фруктоза, която натоварва много черния дроб. В края на краищата черният дроб обработва този бърз въглехидрат. Затова внимавайте с консумацията на сладки плодове, ако имате заболявания на този орган", съветва лекарят .

Д-р Мелникова обръща внимание на факта, че динята също съдържа много глюкоза, която бързо се усвоява от тялото. В резултат на това се получава бързо повишаване на захарта в кръвта на човек, което води до повишено освобождаване на инсулин. Такава промяна в състоянието на тялото е изпълнена с активиране на отлагането на мазнини, което е особено опасно, ако вече имате наднормено телесно тегло, преддиабет и захарен диабет.

Лекарят добавя, че при консумация на диня има риск от поглъщане на токсични вещества, използвани за подхранване на плодовете по време на растежа им.

„За да могат плодовете бързо да наддават на тегло и да узреят, те се подхранват предимно с азотни торове - нитрати, които сами по себе си са нискотоксични. Но когато попаднат в микрофлората на стомашно-чревния тракт, те се превръщат във вредни нитрити, които нарушават транспортната функция на кръвта, което впоследствие може да доведе до хипоксия и недостиг на кислород в тъканите", предупреждава експертът.

Полезни свойства на динята
Динята съдържа витамини от група В, витамин С, калий, магнезий, желязо и фосфор, както и аминокиселини. Но полезните свойства на този плод не свършват дотук. Той е богат на ликопен, който намалява риска от рак и диабет.

„Динята е богата на ликопен. Червеният й цвят идва от този антиоксидант. Проучванията показват, че веществото помага за намаляване на риска от рак и диабет като част от здравословния начин на живот", споделя експертът.

Това вещество също така помага за намаляване на риска от инфаркти. Освен това пъпешите съдържат огромно количество цитрулин, който нормализира нивата на кръвното налягане. А естественият пигмент бета-криптоксантин предпазва ставите от възпаление. Има дори резултати от изследвания, които показват, че динята може да намали риска от развитие на ревматоиден артрит,допълва още специалистът.

Друго полезно вещество в този плод е витамин А, който е полезен за очите.

Източник: zdrave.to

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.