• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Защо хората в наводнените села плащат по 40 лева за кубик от дървата, които ги затрупаха?

Защо хората в наводнените села плащат по 40 лева за кубик от дървата, които ги затрупаха?

/КРОСС/ Миналата седмица парламентът изслуша служебния вътрешен министър Иван Демерджиев. Една от темите беше как държавата помага на засегнатите след потопа села в Карловско. Една от помощите е раздаването на безвъзмездни дърва.

Преди два месеца по време на бедствието тонове дървесен материал и наноси блокираха три карловски села. След това стана ясно, че дървата ще бъде раздадени на пострадалите жители на селата.

Кой раздава дървата и наистина ли са безплатни за хората? От Държавно горско стопанство - Карлово обясниха, че носят отговорност само за дървата в обхвата на горите, а за тези, свлекли се в пострадалите села, отговорност носят кметовете.

„Ние само помагахме първия месец след потопа да съберем с нашите камиони дървесината в указаните места. Там сме я транспортирали, оттам нататък местните структури си решават как да си разпределят дървесината", заяви директорът на Държавно горско стопанство - Карлово Златю Кличев.

На стадиона в с. Богдан се складира дървеният материал след потопа. Колко дърва има и само те ли са питаме кмета. От отговорите му не стана ясно, но дърва има, обаче не за всички.

Жители на село Богдан разказват, че въпреки обещаните безплатни дърва, днес картината е различна.

Държавата казва, че предоставя дървата безвъзмездно, а кметовете разпределят по списъци на най-нуждаещите се. Дървата били безплатни, но за транспорт и рязане трябва да се плати по 40 лв. на кубик. Това се е решило на общо събрание казва кмета на Богдан.

Кметът на село Богдан Христо Иванов: Има си горива, има си разходи, има си транспорт, има си товари и така. Те са безвъзмездни държавата не ги таксува. Фирми, превозвачи и камиони не участват в разпределението на дървата. Ако може да уредите вие безплатен транспорт, обадете се ще се възползваме от тази работа. На гръб предполагам няма да може да ги пренесете. Не, няма такъв отказ на такива хора. На глупави въпроси не ми се...

В Каравелово и Слатина цената за 5 кубика дърва е 10,50 лв. Тарифите за превоз и нарязване са различни

Дворът на старото училище в Каравелово вече е склад за дърва. От тях могат да си вземат само пострадалите от бедствието.

„Да има достатъчно дърва. Безвъзмездно се дават. Плаща се превозният билет. Фактически се плаща по 1,50 лв. плюс 3 лв. превозен билет или за 10,50 лв. по 5 кубика на къща давахме на абсолютно цялото население", заяви кметът на селото Славка Червенкова.

бТВ, „Тази неделя"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.