• 27 Юли 2024 |
  •  USD / BGN 1.8010
  •  GBP / BGN 2.3179
  •  CHF / BGN 2.0386
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Илия Кузманов: В наше лице гражданинът си отмъщава на държавата

Илия Кузманов: В наше лице гражданинът си отмъщава на държавата

/КРОСС/ Илия Кузманов е новият председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР. Той е избран на национално съвещание на федерацията, което се провежда в Пловдив.

"Изборът завърши. Имаме ново ръководство. Досегашният председател Валентин Попов се оттегля. Имаме избран нов председател и това съм аз", посочи той пред БНР.

В интервю за предаването "Неделя 150" Кузманов коментира протеста на футболните фенове, погрома в София и сблъсъците с полицията, довели до остри политически разговори и искания на оставки:

"Изключително неприятно. Изключително пошло. Това не е държавническо поведение - по този начин да клеймиш полицията, която е призвана да осигурява сигурността на държавата. Подронването на нейния авторитет даже не бих го квалифицирал като нещо друго, освен като излишна агресия от страна на политиците. Не беше ли достатъчна непредизвиканата агресия и вандализъм на участниците в този процес? Изведнъж се смени адресатът. В един момент дори се забрави за какво е протестът, без наистина да има нещо фрапиращо - в една масова проява, преминала в масови безредици, полицията взе отношение".

Той не отрече, че е възможно в такава ситуация да се допуснат грешки от страна на полицаите. По думите му сгрешилите ще си понесат отговорността, но не трябва да се клейми цялата полиция:

"Да клеймиш цялата полиция по този начин е безкрайно обидно. Ние го приемаме така и ще реагираме".

"Живеем в правова държава. Присъдата не се съобщава от Министерския съвет. Правораздаващите органи имат срокове, в които ще се произнесат", категорично заяви Илия Кузманов.

Теорията на полицията за такива събития е: "В наше лице гражданинът си отмъщава на държавата. Ние сме само следствието. Причината е държавата и нейните ръководители. За да има такива ексцесии и нужда от наша намеса, значи нещо някъде в държавата скърца".

Той призна, че в МВР има тежки дефицити. Според него обаче най-малко виновни за това са служителите.

"Ако тези хора, вместо да ни обиждат, се заемат с изчистването на тези дефицити, може би тогава грешките ще бъдат малко, само в рамките на статистическата грешка. Сега, благодарение на тези дефицити, тези грешки ние спокойно можем да ги припишем на управлението на държавата".

За протеста на 16 ноември, Кузманов подчерта, че никъде не е разписано министърът да води оперативно управление на силите на МВР. "Това подхожда на друг режим, с който мисля, че скъсахме още през 89-а година", изказа мнението си той. Според него присъствието на министъра на такова мероприятие дори пречи.

 

Той отбеляза още изключителната натовареност на полицаите и недокомплектът в сферата.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

МВР и синдикати, това го няма никъде по света.

29.11.2023 15:48:57

Анонимен

Много е прав, но трябва да продължи, че го отнасят защото са орган на държава, от която народа не е доволен.

26.11.2023 13:53:03

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.