• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Захариева: Обсъждаме поетапно разхлабване на мерките за преминаването в съседни държави

Захариева: Обсъждаме поетапно разхлабване на мерките за преминаването в съседни държави

/КРОСС/ До 13-ти май е обявено извънредното положение, след това няма да има нужда да се продължава, но това не означава че всички мерки ще отпаднат, защото сме далеч в Европа, а и в света, не можем да кажем, че сме преборили коронавируса. Това съобщи пред Канал 3 Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи.

“Знаете, че започна поетапно облекчаване на мерките, но това не означава, че те ще отпаднат напълно. Социалната дистанция ще трябва дълго време да се спазва, на повече от два метра, също така ограниченията за пътуване дори и в Европейския съюз, носенето на маски в затворени пространства”, каза вицепремиерът.

“Всички хора в щаба, понесоха голяма тежест, те също така ще продължават да работят, информация ще има, те ще продължават да информират. Нека да има уважение към тези хора, които спасиха нашия живот”, призова Захариева.

“Обсъждаме поетапно разхлабване на мерките за преминаването в съседни държави. Летище София е от малкото летища, които функционират, да – не в пълния капацитет, но работи”.

“Свободното придвижване на хора в ЕС не работи. Направихме всичко възможно и поне стоките се придвижват чрез “зелените коридори”. В началото на кризата беше много тежка ситуацията с нашите сънародници зад граница, които искаха да се приберат.

Имаше много бедстващи българи. Първите тежки вълни отминаха и ситуацията се нормализира. Сега вече имаме и обратната вълна – върнали българи, най-вече от държави от ЕС, които искат да се приберат в държавите, откъдето са дошли. Постоянно пребиваващите в тези държави няма да имат проблем да се приберат там.

Преди 10 дни ЕК излезе със стратегия за първоначално излизане от кризата. Това е само първият етап, защото тази криза ще продължи дълго. Първата препоръка е за отварянето на границите между съседните държави. В постоянен разговор сме с всички външни министри. Само когато има пълно единодушие, тогава ще говорим за възстановяването на нормалния живот и нормалните пътувания. Всички държави удължават рестрикциите за пътувания”, категорична бе Екатерина Захариева.

“През седмицата разговарях с посланик Херо Мустафа. Тя ми съобщи, че летните бригади за студенти в САЩ към момента не са отменени. Те са отложени до 12 май. Трябва да изчакаме до 12 май и да видим дали ще бъдат отменени. Ако някой получи виза, ние не можем да го спрем да пътува. Моята препоръка, още от февруари месец, е да не се пътува без това да е наложително. Аз останах много изненадана колко хора тръгнаха на екскурзии, дори след като беше обявено извънредното положение. Следващата седмица отново ще имаме разговор с посланик Херо Мустафа и ще продължим темата за отпадането на визите за български граждани”, каза още вицепремиерът.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Явно тая долнопробна курветина е любимка на крос, та я държат цяла седмица да им краси страницата...

07.05.2020 16:08:37

Анонимен

Г-жата Шекерова тъпа ли е или това си и е по рождение.

06.05.2020 16:20:40

Арман Бабикян

Колко администрация съкрати ”солидарната” власт на Борисов в министерства и агенции, както и в неработещите посолства? Вирусът спря хотели, ресторанти, спорт, култура, предприятия, училища и т.н. Та, като ще затягаме колани, защо това не се отнася за държавата, а само за частния бизнес и семействата? Кого надзирават, управляват, обслужват и санкционират? Не мисля никому злото, но измисленият десен ГЕРБ май така трябваше да направи? Или като БКП си отглежда гласуваща номенклатура!

04.05.2020 16:50:12

Анонимен

Защо тая крие, че вчера на летище Лутън във Великобритания са пристигнали стотици български сезонни работници с два самолета за да работят както винаги на черно. Пълна експлоатация! Кой прибира комисионните от тази далавера? Всички знаят, че зад това може би се крие оня шут на боко и бивш президент както и въпросната му началничка на кабинета от Пазарджик

03.05.2020 16:01:02

Анонимен

Кога посолствата ще започнат да работят? Докога тия тулупи там само ще лапат и ще живеят в комунизъм? Има ли поне един българин от два милиона по света, който да е доволен от обслужването в консулските служби? Но рибата мирише от главата.Все сме имали бунаци за външни министри, но тази патка Захариева счупи тъпомера. А тоя, дето я е назначил ежеминутно демонстрира тоталната си простотия и некадърност.

03.05.2020 15:16:59

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.