• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

"Oмагьосаната душа" на световнопризнатия художник Мартин Джачков превзема Пловдив

"Oмагьосаната душа" на световнопризнатия художник Мартин Джачков превзема Пловдив
Експозицията може да бъде видяна от 8 до 31 август пред бившата сграда на БНБ на ул. "Райко Даскалов", а след това 19 септември до 2 октомври на алеята до фонтан "Деметра" в Цар Симеоновата градина

/КРОСС/ От 8 до 31 август на ул. "Райко Даскалов", пред бившата сграда на БНБ, световноизвестният български художник Мартин Джачков поставя двадесет картини на изложба в сърцето на Пловдив. Името на експозицията е "Омагьосана душа", а осем нови портрета се представят за първи път пред публика.
Артистът от десет години твори в Париж в един от най-трудните жанрове на изящното изкуство - портретурата. Той е признат майстор на поетичния колаж. Чрез поетичните имена на картините си и символиката в тяхната материя, артистът рисува магията на човешката душа.

Мартин Джачков е роден в Ловеч, където завършва езиковата гимназия. след което го приемат в клас за пластични изкуства в град Монпелие. В цяла Франция има само 4 подобни класа, за всеки от които ежегодно кандидатстват по 25 000 души. Той е един от 20-имата, които приемат. Първото поприще на българския артист е модният дизайн.

В Монпелие създава своя марка - "Джачков", просъществувала активно 4 години, през които изгражда своя клиентела с редица известни имена. Мартин работи само с кожа и създава облекла уникат. Марката "Джачков" достига до дефилета в Лондон и Париж, а сред клиентите му е Летисия Холидей - бившата съпруга на покойната френска легенда в рокендрола Джони Холидей.

Първото нещо, което е нарисувал в живота си е портрет на Пеги Гугенхайм, който е излаган в Лондон. Изработва го със специфична техника и постига успеха много преди да започне да учи в парижката Академия за изящни изкуства. Докато следва, продава дизайнерските си дрехи на знаменитости, създава свое издателство, а портретите му вече са част от колекциите на най-големите колекционери на изящно изкуство в Европа и Америка.

Творба на художника стои до оригинал на Салвадор Дали, а посланикът на САЩ в Париж купува една от първите му картини. Жанрът "поетичен колаж" измисля сам. От 2016 г. до момента Джачков е направил над 180 колажа в най-трудния жанр на изящното изкуство - този на портрета.
Понякога някои колажи изискват повече от 200 часа, за да бъдат създадени и завършени, а всеки съдържа между 500 и 4000 парченца хартиени образи. A от началото на август до края на октомври картините на Мартин Джачков превземат Пловдив!

Всичко е тук, събрано в милиарди парченца хартиени образи. Българските рози, в които потъва автопортрета "Има един Мартин", Айфеловата кула и магията на нощта в портрета "Черен пипер", плът oт мраморни образи на Пиета и рисунки на Пикасо, заключени в кожения корсет на тялото на портрета "Увиснал в невъзможен траур", красотата на безсмъртие в портрета "Туритопсис", белези, глад и невинност в картината "Гладен и свят" и много други. Ако други художествени творби изискват време, за да бъдат усетени и разбрани, то картините на Мартин Джачков не дават покой на окото щом те попаднат в него.

Всички детайли в тях държат в напрежение и предизвикват възприятията на публиката, сякаш редове на поезия, в която всяка дума е избрана с цялата си тежест и с прецизност, а когато човек прочете целия образ, открива истина. Опитайте се да си представите портрет на Джачков без дори един от образите, които присъстват в него, а който на пръв поглед няма никакво място там... Невъзможно е. Освен с пиктурална виртуозност, най-впечатляващо е чувството за материя, пространство, цвят и символика, които художникът разгръща със замах в своите картини.

На каква игра играе маестрото на хартиения щрих?

Мартин Джачков разказва:
Искам моите картини да дишат, а публиката да остане без дъх. Пред бялото платно съм на война, сякаш жив човек стои под водата на река и трябва да го видя. Но водата ту блести, ту залива го на по-дълбоко и после пак го виждам ясно. Когато не мога да го видя физически, виждам най-добре душата му с моята душа.
И тогава имам чувството, че хартията вали по платното като вода.Капка по капка и образ по образ. В процеса на работа се стремя да стигна до момент на такъв разгар, в който мога да загубя представа за всички техничности и да подчиня очите си на това, което виждам с душата ми.

За изложбата в Пловдив:

Пловдив е моят Париж в България. Не мога да опиша вълнението си, че имам шанса да представя моята работа именно на пловдивската публика. За мен е чест моите картини да бъдат видяни в града на магичния Златю Бояджиев. Имам картина, която се казва "Ближа въздуха", именно въздухът в Пловдив ми е най-вкусен в България, изпълнен с един сладък и вълнуващ заряд на българщина. Щом пристигна в Пловдив се чувствам специално и съм вдъхновен. Благодаря на община Пловдив за поканата!

Експозицията "Омагьосана душа" може да бъде видяна от 8 до 31 август пред бившата сграда на БНБ на ул. "Райко Даскалов", а след това 19 септември до 2 октомври на алеята до фонтан "Деметра" в Цар Симеоновата градина.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.