• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Руската църква: Превръщането на манастира Хора в джамия е неуважение към християнството

Руската църква: Превръщането на манастира Хора в джамия е неуважение към християнството

/КРОСС/ Превръщането в джамия на манастира Хора в Истанбул предизвиква съжаление и показва неуважението на властите в Турция към християнството. Това заяви председателят на Синодалния отдел за външни църковни отношения на Московската патриаршия митрополит Иларион, цитиран от ТАСС.

"Решението за превръщане в джамия на древния манастир Хора не може да не предизвика дълбоко съжаление. Турските власти за пореден път показаха своята незаинтересованост към съхраняването на древното християнско наследство, своето неуважение към християнството, своето презрение към това, което е скъпо на милиони християни по света и на милиони ценители на изкуството", подчерта той, цитиран от БТА.

Вчера турското правителство даде статут на джамия на манастира Хора в Истанбул. За мюсюлманско богослужение е отворена църквата "Христос Спасител", която е част от манастирския комплекс.

Манастирът Хора е построен през 534 г. и е един от най-старите исторически паметници на Истанбул, известен със своите уникални фрески и мозайки от византийския период.

Храмът бил превърнат в джамия след превземането на Константинопол от османските турци през 1453 г. Използван е като джамия в продължение на 434 години и е превърнат в музей през 1945 г.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Не сме ли свидетели на ново изостряне в настъплението на Исляма - след призивите за "джихад", талибани, атентати и пр. сега едно пълзящо настъпление чрез ликвидиране на тезите и действията на Ататюрк в посока секуларизация и модернизация на Турция. И са ли тези действия на съвременното турско ръководство едно опипване на почвата - разузнаване в посока подготвеност на западния свят?

23.08.2020 15:15:42

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.