• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

НАСА оповести кога ще изстреля заместника на "Хъбъл"

НАСА оповести кога ще изстреля заместника на "Хъбъл"

/КРОСС/ Изстрелването на орбиталния телескоп "Джеймс Уеб" е планирано за 18 декември от Френска Гвиана, съобщи АФП, позовавайки се на НАСА.

Телескопът от ново поколение ще бъде изведен на орбита с ракета "Ариан-5". След като се отдели от нея, той четири седмици ще се движи към дестинацията си - втората точка на Лагранж. Тя е четири пъти по-далече от Земята, отколкото Луната - на 1,5 млн км от противоположната страна на Слънцето.

"Джеймс Уеб" е съвместен проект на НАСА, Европейската космическа агенция (ЕКА) и Канадската космическа агенция. НАСА е вложила в него 8,8 милиарда долара, ЕКА - 815 милиона, в които влиза стойността на ракетата и изстрелването, а Канадската космическа агенция - 165 милиона долара.

Орбиталният телескоп е кръстен на името на Джеймс Уеб, ръководител на програма "Аполо", изпратила хора на Луната. Той трябва да замени космическата обсерватория "Хъбъл".

В разгънат вид телескопът "Джеймс Уеб" ще е колкото тенис корт. Основното му огледало е с диаметър 6,5 м. "Джеймс Уеб" ще изучава най-старите звезди и галактики във Вселената, образувани след Големия взрив, и ще търси потенциално обитаеми планети. Чувствителността му е три пъти по-голяма, отколкото на предшественика му "Хъбъл", изстрелян през 90-те години на миналия век.

Първоначално телескопът "Джеймс Уеб" трябваше да започне работа през 2013 г., но строежът му изостана много от графика. Чак през ноември 2016 г. завърши сглобяването на основните сегменти и беше обявено, че започват наземните тестове. Очаква се телескопът "Джеймс Уеб" да работи 10 години.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.