• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Тодор Джиков: Розовото масло е българската визитна картичка в цял свят

Тодор Джиков: Розовото масло е българската визитна картичка в цял свят

/КРОСС/ Розовото масло е българската визитна картичка в цял свят от десетилетия и това се дължи на вековните традиции в отглеждането и преработването на рози. Това коментира заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков в Казанлък на Празника на розата. Събитието се отбелязва тържествено за 120-и път.

„България е позната с високото качество на розовото масло, което е ненадминато в световен мащаб, благодарение на труда на своите земеделци", допълни Джиков. Заместник-министърът посочи, че в сектора са регистрирани близо 3000 земеделски стопани, които всяка година в кампанията по прибирането на розов цвят и лавандула осигуряват сезонна заетост на около 30 хиляди берачи. „Надявам се реколтата да е добра и да надмине реализираните през миналата година 8,6 млн. тона розов цвят", коментира още Джиков.

Аграрният заместник-министър обсъди с кмета Галина Стоянова позицията на България във връзка с европейския регламент, който засяга и производството на етерични масла. Тодор Джиков заяви, че Министерството на земеделието категорично подкрепя българските розопроизводители и преработватели и е предприело всички необходими стъпки, за да защити продукта, който е символ на България.

Заедно с президента Румен Радев, министъра на туризма Илин Димитров, жители на града и множество гости от различни страни Тодор Джиков се включи в традиционното бране на розов цвят и розоварене в градините край града. Официалните гости поздравиха и участниците в Осемнадесетата световна среща на българските медии, организирана от БТА, в която участват журналисти от цял свят и се провежда в Казанлък днес.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Розовото масло е визитна картичка на България като продукт, а човешката визитна картичка е бай Ганьо.

05.06.2023 11:14:35

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.