• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Емил Ефтимов за падналия изтребител: Намерен е биологичен материал

Емил Ефтимов за падналия изтребител: Намерен е биологичен материал

/КРОСС/ Намерен е биологичен материал, който е изпратен за ДНК анализ. Продължава търсенето на черната кутия. Това съобщи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който даде брифинг във Варна за катастрофиралия изтребител.

„Трябва да потвърдя, че сред намерените останки е открит биологичен материал, който е предоставен за ДНК експертиза. Действията ни се насочват най-вече към намиране на „черната кутия" на самолета. Това е ключов момент, за да може да се анализират причините и да може да продължи плановата летателна дейност на изтребителната авиация на Българската армия".

Това заяви днес, 10 юни, на брифинг, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на пресконференция в Щаба на Военноморските сили в гр. Варна. Той запозна присъстващите журналисти с актуална информация и с хронологията на събитията от 00.45 часа на 9 юни до момента, както и с предстоящия ход на операцията по търсене на части от самолета и най-вече на автоматичното записващо устройство, регистриращо параметрите на полета, т.нар. „черна кутия".

„Реакцията на Военноморските сили е мигновена. Операцията по търсене и спасяване е организирана и планирана във възможно най-кратки срокове с включването на надводни кораби и вертолети от състава на авиобаза „Чайка", заяви адмирал Ефтимов. Той поясни, че на база на анализа на намерените части продължава търсенето в показания район, където минен ловец „Цибър" извършва обследване на дъното с помощта на хидрологическата станция, специализирана за откриването на мини и подводни обекти с неголяма отражателна повърхност.

„Тази сутрин са открити и потвърдени два контакта, за което следва да се извършат допълнителни дейности по потвърждаването им. Технологично тези действия се извършват със сонари със страничен обзор и обхват", посочи началникът на отбраната. Той поясни, че тази сутрин е била организирана среща с представители на специализирани организации и частни фирми, които разполагат с необходимите технологични възможности. „Всички те изразиха готовност да се включат безвъзмездно в етапа по търсене и потвърждаване на установените от минен ловец „Цибър" контакти", съобщи адмирал Емил Ефтимов. Той допълни, че на срещата е присъствал и експерт от Военновъздушните сили, който е запознал търсещите екипи с конфигурацията на самолета и въоръжението, за да може действията по установяването на подводните контакти и изваждането им на повърхността да бъде извършено при спазване на мерките за безопасност. „Това още веднъж подчертава колко е отговорна тази дейност и колко планомерно и организирано трябва да се пристъпи към нея. Тя не може да се обвърже с определен времеви параметър и сме готови да я провеждаме дотогава, докато можем да предоставим достоверни резултати", заяви адмирал Ефтимов. За извършването на операцията е сформиран координационен щаб.

Началникът на отбраната разясни, че подходът ще бъде преносимите средства за търсене да бъдат развърнати на плавателни съдове на Военноморските сили. Ще бъде използван специализиран кораб, който да служи за плаваща координираща платформа в района на търсенето, допълни адмирал Ефтимов.

В района на катастрофата днес работят екипажите на минен ловец „Цибър", който изследва предполагаемия район на падането, и на корветата „Бодри", която обследва района за намиране на плаващи остатъци и доказателства, посочи командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. Действията на минен ловец „Цибър" ще бъдат подсилени с оборудване за търсене под вода, предоставено от частна фирма, а цялостната координация и ръководството на процеса ще се осъществяват от ВМС. Контраадмирал Кирил Михайлов благодари на организациите и фирмите от морския бизнес, които са изразили желание да подпомогнат дейностите на ВМС. „В надпревара с времето сме, необходими са благоприятни метеорологични условия за тези сложни дейности. Колкото по-бързо открием и извадим черната кутия на самолета, толкова по-голям е шансът да допринесем за изясняване на причините за инцидента", посочи той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Ще дойде и вашия ред. Винаги идва.

ПРОСТАКЪТ НЕ РАЗБИРА ОТ ДОБРА ДУМА. А НА ПОЛИТИЦИТЕ ЩЕ КАЖА – ЩЕ ДОЙДЕ И ВАШИЯ РЕД. ВИНАГИ ИДВА. Военната ни прокуратура е по-голямо дъно от гражданската, защото тя е пряка нейна производна. Там е пълно с калинки, вуйчовото и чичовото – куц отбор от нефелни същества облечени във военни униформи. Затова, какво ще разследват тези кривокраките и какви изводи ще правят за инцидента със загиналия пилот – това ще бъдат пълни глупости. Дотогава ще гледаме и слушаме по всички политически /разбирайте всички национални/ телевизии оядените до спукване бивши и настоящи министри на отбраната, които още на първия месец в това министерство се качиха на възможно най-скъпите джипове „Мерцедес“, тяхна собственост, регистрирани на разни фирми, свързани по специални договори с министерството. Ограбиха буквално военните имоти, построиха си хотели из цялата държава, купиха си имоти в няколко държави по света, унизиха българската хилядолетна държава. Изплюха се в лицата на всеки данъкоплатец! Ще слушаме и най-случайния човек Ненчев, който от земеделски партиен полазник се прероди в говорител на отбраната и пръв разбирач в републиката. Без да е прочел и една книга по темата, нито да е учил за това. Разбирате ли докъде сме стигнали – дъно, под което има само тиня. С уредени 30 часа на месец нальот на нашите пилоти, политиците и министрите извършват договорено убийство на тези офицери. Ако има и грам справедливост в тази страна, всички минали през министерското кресло на отбраната дебелогъзи пръдльовци, трябва да бъдат набутани в затвора „Белене“ до края на живота им. Не само заради този смъртен случай /убийство/, а заради тежка корупция, злоупотреби в особено големи размери, злоупотреби с власт, тенденциозно заплашване на националната сигурност и тоталното съсипване на българската армия. Тези най-малки между нас човечета, нямат място нито в политиката, нито между нас гражданите. Мястото им е в затвор с тежък режим, без право на обжалване. Моят личен съвет към всички български пилоти е да напуснат редовете на българската армия и да си живеят живота. Живейте, момчета, вие го заслужавате! Да не позволяват да ги сапунисват с родолюбие, военен дълг и прочее глупости, които отдавна не означават нищо. Нека се огледат около себе си и да видят, че около тях и над тях всичко живо краде и лъже. Няма смисъл от саможертва, когато тя не е в сърцата на всички по веригата. Вървете в далечни страни и взимайте по 12 000 долара заплата да пръскате царевица с нови селскостопански самолети, но не умирайте безсмислено за българската ограбена от политици и бандити държава, която не ви цени. Така се случи, момчета – нямаме шанс! Тук вече няма и смисъл, освен една – да оцелеем до денят на страшния съд. Ще потрябваме. А на политиците ще кажа едно – ще дойде и вашия ред. Винаги идва. +++++ О.Р. подп.Николай Марков

11.06.2021 00:58:24

Анонимен

Всичко се случва, след като въоръжени американски войници влязоха по погрешка в граждански обект по време на учение.

10.06.2021 16:42:46

Анонимен

А защо никой не си задава, или задава въпроса по това време провежда ли се военно учение на НАТО в акваторията на Черно море? Доколкото е известно от медиите турски и румънски кораби провеждат военноморско учение. Наскоро Русия бе закрила част от пространството над морето заради ответно учение и провеждане на стрелби. Възможно е българският самолет да е приет за вражески и след изстреляната от него ракета да е бил поразен с ответен огън, приятелски или неприятелски.

10.06.2021 16:37:17

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.