• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Адмирал Ефтимов: Искаме наши представители в бъдещия космически център на НАТО

Адмирал Ефтимов: Искаме наши представители в бъдещия космически център на НАТО

/КРОСС/ Предстои изграждане на космически център на НАТО. Нашата амбиция е да имаме представители в него. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който днес посети Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) "Георги Бенковски" в Долна Митрополия, където се отбелязва тържествено 12 април - Международния ден на авиацията и космонавтиката.

Адмирал Ефтимов поздрави командно-преподавателския състав и курсантите по повод празника и се срещна с командването на Военновъздушната учебна база.

"Убеден съм, че има какво да се гордеем като нация, която е с традиции в авиацията, допринесла много в развитието на космонавтиката, заяви адмирал Ефтимов. - За съжаление през последните години протекоха процеси, които забавиха нашето развитие - недофинансирне, някои реформи във Въоръжените сили, в частност във военнообразователната система. Наложи се да вземем решение за възстановяване на ВНВУ, да утвърдим традициите и да отправим поглед в бъдещето."

Той изрази убеденост, че идеята, която стои за възстановяването на ВВВУ, е работеща и се влагат усилия да възстановяване и надграждане на традициите. По думите му трябва да се създадат условия за устойчиво бъдеще.

"Големи надежди се възлагат на успешното приемане и усвояване на самолетите Ф-16 Блок 70, с което нашата авиация действително стъпва в 21 век. Изработва се национална позиция и се залагат документи, които трябва да намерят своето практическо приложение в учебните програми на ВВВУ. В момента правим селекция, подбор на кандидати, които да проведат специализирана подготовка, за да може, когато се открие центърът, да имаме национално представителство", коментира адмиралът.

На въпрос за проблемите в учебната авиация той отговори, че те са незначителни и не влияят пряко на подготовката на курсантите.

"Надявам се да имаме скоро такава бройка самолети, която да позволява нарастване на летателните часове", каза началникът на отбраната.

"На празника на храбростта самолети на учебната авиация ще прелетят над София", каза още адмирал Ефтимов.

"След възстановяването на Висшето военновъздушно училище, броят на обучаемите се увеличи двойно", добави началникът на учебното заведения, бригаден генерал Юлиян Радойски.

Той посочи, че завършват 25 курсанти, а приемат 55 млади хора. Вече се вижда, че липсват кадри - има недостиг на пилоти, на инженерно-технически състав, отбеляза генералът. Адаптираме се много успешно след възстановяването на училището, а в началото на юни идват новите учебни самолети, посочи той пред БТА.

Бриг.ген. Радойски поясни, че са обявили шест обществени поръчки за ремонти на материална база, като три от тях са били обжалвани, което е забавило темпото. Той припомни, че училището е имало административна тригодишна акредитация и е трябвало за три години да направи институционална акредитация.

"Вместо за три години това стана за една година, уточни генералът. - Учебните програми, които създадохме за 2021 г., отговарят на съвременните европейски изисквания и от септември т.г., когато стартира новата учебна година, ще бъдем в крак с международните изисквания. Нашите обучаеми ще имат сертификати и ще могат да си намерят работа във всяка точна на света."

В училището е подредена фото изложба по повод 60-годишнината от първия полет на човек в космоса.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Възхитен

Напълно естествено е нашето присъствие в Космическия център на НАТО.... Нали трябва някой да почиства тоалетните и да изхвърля кошчетата с боклук...

13.04.2021 08:55:16

Българка

Тия пък натовци откъде се пръкнаха? Крайно време е да има един истински референдум у нас - за махането ни от това военнолюбиво образование НАТО. Единственото което правят тия тунеядци с униформите по-горе и герберастите е да ни набутат да действаме срещу Русия, което ще доведе до унищожаването на България. Та те вече са насочили ядрените си ракети срещу кочината Му...

12.04.2021 17:02:19

Анонимен

Пичове помислете за нещо по-добро. Помислете за излизане от НАТО. Като казвам по-добро, имам предвид за страната, а не за кастата на военните. Извън блоков статут ще ни спести пари и е възможно дори да сме по-защитени, защото няма да има опасност да бъдем въвлечени в конфликт.

12.04.2021 15:41:35

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.