• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Експерт: Когато видим насилие или пост с езика на омразата, трябва да реагираме

Експерт: Когато видим насилие или пост с езика на омразата, трябва да реагираме

/КРОСС/ Разликата между дигиталния и физическия свят е малка. Просто средствата за комуникация и скоростта, с която обменяме информация, са различни. Ето защо, когато имаме социални медии, голяма част от инцидентите стават изключително популярни. Това има своите плюсове и минуси. Това каза експертът по киберсигурност Ясен Танев предаването „Тази събота" по бТВ.

Ревност, подслушване, записване с камера или проследяване на телефонни разговори са нарушаване на гражданските права и тези случаи са дефинирани в Наказателния кодекс, заяви той.

Той коментира също така, че има предвидени текстове в Наказателния кодекс - чл. 213, чл. 214 и чл. 26, които дефинират какво означава изнудване. Предвижда се от две до 20 години лишаване от свобода, ако някой се опитва или се готви да изнудва друг човек, без значение дали това става по класически път или чрез социалните мрежи. Когато някой ви притиска и ви създава дискомфорт, вие се чувствате заплашени. Текстът в НК е интересно дефиниран - той казва, че това е субективно усещане. Това означава, че ако вие сте по-чувствителен, усещането за заплаха може да възникне много по-рано", обясни специалистът по киберсигурност.

Трябва да бъдем проактивни и когато видим насилие или пост с езика на омразата, да реагираме, категоричен бе Ясен Танев. „Проблемът е, че ние не смеем да говорим. Това трябва да бъде кауза за всички", призова експертът.

бТВ, „Тази събота"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Темата е сложна. Когато няма възможност за дискусия по определени въпроси и когато администрация и политици злоупотребяват с властта си, предизвиквайки недоволство вголяма част от хората, не е възможно да се избегне остър език и гневен тон, по отношение на недостъпни за критика или търсене на отговорност, основно арогантни политици. Какво изобщо означава език на омраза? Не е възможно действията на всички да са одобрявани. Няма сблъсък на мнения, където всеки има право да изложи и отстоява своето виждане. Има действия, които са неотменни и налагани въпреки неодобрението на хората. Трябва да се мълчи? Не бива да се критикува? В тази държава кой е суверен? Чия воля следвада се изпълнява? А ако не се изпълнява, с какъв тон да бъде коментирано арогантото поведение?

05.08.2023 16:03:31

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.