• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Осло повишава енергийните помощи за домакинстватa

Осло повишава енергийните помощи за домакинстватa

/КРОСС/ Норвегия разширява програмата, която подпомага домакинствата да компенсират рязкото поскъпване на  електроенергията като се мотивира със "социалната несправедливост", която произхожда от високите цени на електропотреблението.   

Държавата ще покрива 80% от енергийните разходи когато пазарната цена на електричеството надхвърля 0.7 норв. крони (грубо 8 доларови пенса) за киловатчас в периода от началото на януари до края на март, информира в официално изявление кабинетът на 8 януари. Първоначалните планове на левоцентристкото лейбъристко правителство на малцинството бяха да се покриват 50%, като този дял се повиши до 55% в края на миналия месец под натиска на Социалистическата левица, подкрепила бюджета.

"Предприехме няколко стъпки във връзка с високите цени през есента на 2021-а, но виждаме необходимост да подсилим важния социален механизъм", заяви норвежкият премиер Йонас Гар Стьоре. Той допълва, че "това е справедливо преразпределение в полза на обикновените хора във време на изпитание за мнозина". 

На фона на сериозния натиск на рекордно високите цени на енергията върху всички европейски потребители, Норвегия, където електричеството се използва широко за отопление, представи на 11 декември 2021-а пакет от помощи в размер на над 8 млрд. крони (890 млн. щ. долара), с които да компенсира частично изтощените бюджети на домакинствата. Тогава бе решено Осло да покрива половината от индивидуалните енергийни разходи от декември 2021-а до март 2022-а при пазарни котировки на електричеството над 0.7 крони за киловатчас чрез приспадане на съответната сума от индивидуалните сметки на потребителите. 

Кабинетът не е представил осъвременена оценка за общите разходи по новата програма на 8 януари. Потреблението на домакинствата е ограничено на 5 хил. кироватчаса на месец. Това огромно число се дължи на факта, че жителите на Скандинавската държава са най-силно зависими сред европейците от електрическата енергия за отопление на домовете си. През 2019-а този дял за тях е бил 64% срещу средните едва 5% за Европейския съюз, показват данни на европейската статистическа агенция Евростат.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.