• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Емануела Ковач и тайните на острието

Емануела Ковач и тайните на острието

/КРОСС/ Продължават арт събитията в Музей-галерия „Анел". На 19 ноември 2020 г. в хотел „Анел" Фонд за изкуство и култура „Ангел Симеонов" организира вернисажа на изложбата „Острието на иглата". Авторката е утвърдената, но все така млада и чаровна графичка Емануела Ковач. Тя е посветила таланта си на специфичната техника „суха игла" и вече повече от 20 години работи неуморно в развитието си чрез тази трудна, ювелирна техника.

Авторката с радост сподели впечатленията си от представянето на нейните творби в галерията и видя по нов начин излъчването им, изразявайки възторга си: „За пръв път съм в Музей-галерия „Анел", очарована съм от обема на галерийното пространство, средата е много различна - уютна, имам усещане за дом, за съпричастие, а домакините са изключително положителни личности. Идеята за тази изложба е лично на проф. Джурова".

Като куратор и специалист проф. Аксиния Джурова оприличава щриховия метод на Емануела Ковач на водопад: „Авторката създава графични творби, ефирни и богати на светлосенъчни нюанси. Названието на изложбата не е избрано случайно. Това е метод, който ни връща назад във времето - към XV век и Албрехт Дюрер. От него до днес са запазени три гравюри, изпълнени в тази техника, която първоначално се е комбинирала с офорта, както това личи от гравюрите на Рембранд.

За гравиране при сухата игла би могло да се използва всеки остър предмет, макар че специално за нея има изработени игли. За сухата игла е характерно следата, която инструментът оставя върху плаката, но за разлика от офорта при нея офортното мастило се смесва с маслената боя и линията е омекотена. Именно този начин на изработване използва Емануела Ковач. Това не предполага голям тираж, тъй като намастиляването се извършва на ръка, което придава на отпечатъка стойността на униката.

При гравюрите на Емануела Ковач линията е основното изразно средство, което личи особено силно в преумножаването ѝ и достигането до характерен за нея, бих казала, неповторим щрихов ритъм. На моменти той напомня водопад от щрихи, лабиринт, в който наративът почти изчезва и се превръща в пленително видение, забулено в тайнственост, предполагащо различни прочити. Щрихът на Емануела Ковач е до такава степен чист, че носи и елемент на ювелирност, което предполага възприемане от близък план. Това придава особено камерно звучене на гравюрите ѝ - привлекателни и уникални".

За да поздравят Емануела Ковач, в залата на Музей-галерия „Анел" бяха дошли десетки интелектуалци, колекционери, художници и политици. Сред тях бяха: литературоведът проф. дфн Валери Стефанов, политикът Георги Димов, меценатът д-р Анатолий Кънев, художниците Иван Нинов, Онник Каранфилян, Николай Янакиев, Стефан Божков, Людмил Георгиев, Димитър Петров, Александър Лазаров, проф. Десислава Христова и много нейни студенти.

Изложбата е на разположение на ценителите до 11 декември при спазване на противоепидемичните мерки.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.