• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Росица Карамфилова: Парниковите емисии през 2022 се задържаха на нивата от 2021 г.

Росица Карамфилова: Парниковите емисии през 2022 се задържаха на нивата от 2021 г.

/КРОСС/ Фалшифицирана и погрешна информация за въглеродните емисии може да бъде подавана не само от верифициращите фирми, но и от лабораториите, които проверяват горивата, с които работят топлоцентралите. Това каза министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова в предаването „Говори сега" поп БНТ.

По думите й и министерството, и Агенцията за околна среда многократно са сигнализирали за нарушения, но акредитациите на тези частни фирми, които извършват проверките, не зависят от Министерството и то не може да ги отнеме.

Схемата за търговия с емисии е общоевропейска и има за цел да осигури ефективен механизъм, при който тези, които емитират въглеродни емисии, да заплащат за това и съответно да имат пазарен стимул да ги намалят, обясни Карамфилова. Миналата година имаше сериозно натоварване и цената на квота въглероден диоксид достигна близо 200 лв.

Схемата, по която се осъществява верификацията, се прилага на общоевропейско ниво. „Всеки един оператор, който участва в схемата с търговия на емисии, има ангажимент до 31 март на текущата година да подаде доклади с емитираните количества парникови газове за миналата година. В своите ангажименти всеки един от тези оператори има издадено разрешително да емитира парникови газове. Ключов елемент е планът за мониторинг. В него се определя типът на инсталацията, какви са ангажиментите, какви са водещите потоци емисии - въглища или газови смеси. Въз основа на това разрешително операторът има съответните ангажименти да го изпълнява", обясни министърът на околната среда.

Европейското законодателство е определило да има независимост на оценката - верифициращите органи трябва да бъдат независими юридически лица, които притежават валидна акредитация от Българската служба по акредитация. На нашия пазар оперират както български, така и чужди фирми.

„МОСВ не може да наложи определен верификатор на фирмите, това е пазарен принцип, взаимоотношения между трети страни. Европейското законодателство изисква да няма връзка между оператора и верифициращата фирма, за да се гарантира безпристрастността на данните", обясни Карамфилова.

Операторът изготвя доклад за емитираните количества вредни емисии. Верификаторът, който има договор, прави посещения на място през годината, проверява съответните емисионни фактори. И операторът, и верификаторът подават декларации за достоверност на данните. Съгласно схемата и логиката за управление на този процес, всеки емитиращ поток има коефициенти.

Европейският законодател е определил различни алгоритми, по които да се определят тези коефициенти. Възможно е обаче да има разминавания между показателите на лабораториите и тези на държавата.

„Има намаляване на т.нар. коефициенти, но 2021 г. се заостри много това внимание. Имаше временна комисия, имаше разследвания на журналисти. След това българската прокуратура изиска и от изпълнителната агенция, и от МОСВ, доколкото знам и от Българската служба по акредитация, да се представят заверени копия на документи, анализ и логика на действията", обясни Росица Карамфилова.

Парниковите емисии през 2022 се задържаха на нивата от 2021 г., коментира министърът и подчерта, че Изпълнителната агенция „Околна среда" е имала само седмица, за да провери докладите на 114 фирми.

На въпрос имало ли е министерството проблеми с ТЕЦ-овете, за които се твърди, че са свързани с Христо Ковачки, Карамфилова отговори, че при направените проверки е установено значително количество нерегламентирани емисии.

„Имахме сериозни предизвикателства миналия септември с димитровградския ТЕЦ. Ние като държава имаме ангажимент да не превишаваме нивата на серен диоксид, имаме и наказателна процедура за въздуха там. Достигнахме в рамките на по-малко от 8 часа, около 10-12 средно превишаване на часовата норма. Тогава бе едно от най-сериозните ми предизвикателства като министър, защото поставихме под една огромна отговорност цялата система. Когато спряхме ТЕЦ-а през Енергийния системен оператор, започнаха какви ли не изяви, че имало манипулации на станциите за измерване на атмосферния въздух, други твърдяха, че някой нарочно го е спрял. Водихме няколко срещи със самия оператор, тъй като има голяма опасност, ако не се докажат тези твърдения, те в една съдебна битка да претендират много сериозни щети, които после държавата ще плаща", обясни тя.

Предприети са съответните действия за язовир „Студена" и няма опасност той да прелее, увери министър Карамфилова.

„Получихме писмо от ВиК оператор. Турбината на единия ВЕЦ има авария, затова ще намалим малко мощностите. За да се гарантира за цялата година вода за Перник и региона, в язовира трябва да има много сериозно количество вода. Тази година е много суха и смея да твърдя, че работата ни дава резултат. Благодарение на регулиращия режим язовир „Копринка" и други язовири, които бяха буквално източени, сега са много по-добре", заяви министърът на околната среда.

Народното събрание задължи Министерския съвет да предоговори Плана за възстановяване и устойчивост и срокът за положителна предварителна оценка от ЕК е 31 март, каза още министърът на околната среда. Целите са две - да отпадне ангажиментът за 40% намаляване на емисиите до 2025 г. и да се гарантира работата на въглищните централи до 2038 г.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Евроатлантическата демокрация и солидарност се основават на принципа, ако не изпълняваш тояга и санкции.

05.03.2023 10:49:35

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.