• 13 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Кристиан Вигенин: Ликвидирането на енергетиката започна още при правителството на ГЕРБ

Кристиан Вигенин: Ликвидирането на енергетиката започна още при правителството на ГЕРБ

/КРОСС/ „Първостепенният въпрос е каква политика води мнозинството и това правителство. Има моменти, когато няма време за чакане. И вота на недоверие не е непременно с цел да падне правителството. Ние сме наясно, че това е трудно. Това е може би крайната възможност на опозицията да изрази своя протест и несъгласие с политиката, която се води в дадена сфера. Особено в сферата на енергетиката се натрупаха поредица факти, които щяха да обезмислят нашата роля като опозиция, ако не бяхме реагирали по този начин.

Ние искаме да защитим перспективите пред България и българската икономика. Да защитим развитието на една силна българска енергетика. Правителството и мнозинството със своите действия я убиват стъпка по стъпка. Хората излязоха по улиците, за да защитят България и българската енергетика." Това каза зам.-председателят на парламента от БСП Кристиан Вигенин в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

По думите му ликвидирането на българската енергетика е започнало още по време правителствата на ГЕРБ и е намерило своето естествено продължение сега, когато ПП, ГЕРБ и ДПС съвместно извършват вече последните стъпки. Декарбонизация, но с какви стъпки и на каква цена? България чрез правителството си е участвала в договарянето на тази зелена сделка.

Имаше няколко дебата в последните дни по Закона за енергетиката, пътната карта, по искането ни да не бъдат вкарвани тези планове. Виждаме един опит чрез симулиране на диалог да се постигнат или поне да се формулират по красив начин неща, които всъщност нищо не променят. За нас няма друг начин да спасим енергетиката освен това правителство да си отиде. Парламентът буквално е смачкан. Има едно мнозинство, което се сглоби на база интереси на лидерите. То е монолитно, когато трябва да работи срещу българските интереси", добави социалистът.

Ситуацията в Близкия изток е безпрецедентна - такива мащабни действия не е имало даже в периода на сериозна военна конфронтация. Той категорично осъди действията на Хамас. Подчерта, че военните действия не са начин за постигане на целите на една организация или народ. „Важно е как ще реагират играчите, които подкрепят Хамас. Не знам каква ще бъде ролята на Иран във всичко това и реално има сериозен риск на включване на нови страни в конфликта. Тогава ситуацията ще стане много сложна", коментира Вигенин.

В последните месеци се наблюдава разпалване на конфликти, които на пръв поглед изглеждат замразени, като този в Нагорни Карабах например, коментира още Вигенин. За него основният въпрос е как Израел е пропуснал тази атака и натрупването на оръжия по границата с Газа.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.